Potrivit unor surse de la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis va emite joi un ordin de incetare a mandatului de interimar ca premier al lui Gabriel Oprea. Acest lucru inseamna ca Victor Ponta isi va relua mandatul de premier fara alte complicatii.

Potrivit unor surse de la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis va emite joi un ordin de incetare a mandatului de interimar ca premier al lui Gabriel Oprea. Acest lucru inseamna ca Victor Ponta isi va relua mandatul de premier fara alte complicatii. Dan Tapalaga a scris in editorialul sau de pe HotNews.ro care erau variantele prin care Ponta putea reveni in functia de premier:

"Este prima data cand un sef de guvern apeleaza la articolul 107 din Constitutie, invocand imposibilitatea de a-si exercita atributiile. Nu exista insa proceduri clare, nu avem precedente sau interpretari ale Curtii. Este nevoie ca presedintele sa emita si un nou decret, prin care sa constate ca interimatul lui Oprea a luat sfarsit si ca Ponta isi poate relua atributiile? Cine constata ca au disparut cauzele care au generat imposibilitatea exercitarii functiei? Este suficienta prevederea constitutionala care spune ca "Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern"? Parerile sunt destul de impartite printre juristi.

Ce spune articolul 107 invocat de Victor Ponta?

  • (3) Daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului ministru, pana la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, inceteaza daca primul-ministru isi reia activitatea in Guvern.

Victor Ponta a revenit, miercuri, 8 iulie, la fel de discret din Turcia cum a plecat in urma cu aproape o luna de zile, mai precis pe 12 iulie. In ziua intoarcerii in tara, premierul i-a si scris presedintelui, notifincandu-l ca urmeaza sa-si reia atributiile incepand de miercuri, 9 iulie."