Romania ar putea avea de castigat de pe urma crizei din Grecia, existand sanse ca unii investitori sa-si indrepte interesul de afaceri spre tara noastra, a declarat luni, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), citat de Agerpres.

Iuliu WinklerFoto: Parlamentul European

El a aratat ca Romania se bucura de stabilitate si ca nu exista pericole in ceea ce priveste depozitele aflate in bancile romanesti cu capital grecesc.

'Situatia provocata de rezultatul referendumului pe fondul crizei din Grecia are urmari asupra leului, dar sunt convins de faptul ca acestea sunt temporare. (...) Romania se bucura de stabilitate, iar cei care au bani in bancile asa-zis grecesti, de fapt banci romanesti cu capital grecesc, nu trebuie sa-si faca probleme deoarece depozitele sunt garantate de BNR pana la suma de 100.000 de euro. Exportatorii au fost cei care au pierdut, insa, cinic vorbind, pe termen lung, Romania ar putea sa castige de pe urma crizei grecesti, existand sanse ca unii investitori sa se reorienteze spre tara noastra', a declarat, intr-o conferinta de presa, deputatul european.

In opinia europarlamentarului, interesul Greciei este sa realizeze un acord cu Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si FMI, iar interesul comun european este respectarea acestui acord.

Iuliu Winkler a mentionat ca iesirea Greciei din zona euro nu este o solutie, apreciind ca, intr-un astfel de scenariu, marele perdant va fi UE si proiectul european, pierderile urmand sa fie decontate de cetatenii greci si nu de catre Guvernul Tsipras.

'Grecia a ajuns in aceasta situatie din cauza modului populist de a face politica, dar si pentru ca s-au facut greseli in Eurogrup si la nivelul UE. (...) Criza din Grecia poate deveni contagioasa din punct de vedere economic si financiar, dar este extrem de grav ca poate deveni contagioasa din punct de vedere politic', a aratat deputatul european, referindu-se la ascensiunea unor partide politice extremiste, in mai multe tari europene.

Iuliu Winkler a mai spus ca o alta cauza pentru criza din Grecia rezida intr-o eroare structurala si anume decizia de a avea un buget comun al UE de doar 1% din PIB-ul cumulat al statelor membre. In acest context, el a amintit faptul ca in anii '70 a existat un plan care prevedea un buget comun de 7% din PIB-ul cumulat al statelor membre, un buget care ar fi conferit o sustinere mai consistenta a zonei euro si care ar fi putut permite o gestionare mai eficienta a crizei economice si financiare a UE si chiar a celei din Grecia.