Camera Deputatilor a aprobat marti pensiile speciale pentru militari, pensiile de serviciu pentru diplomati si reintroducerea pensiei de serviciu pentru functionarii publici parlamentari

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 30 iunie 2015, 15:46 Actualitate | Politic


Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de lege a pensiilor speciale pentru militari, vicepremierul Gabriel Oprea si ministrul Apararii Mircea Dusa apreciind ca este "o lege a reccunoasterii riscurilor, sacrificiilor pe care le fac militarii, o reparare a nedreptatilor facute militarilor", relateaza Mediafax. Proiectul a fost adoptat cu 289 voturi "pentru", 13 abtineri si un vot impotriva.

Proiectul prevede ca au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta, au o vechime efectiva de cel putin 25 de ani, din care cel putin 15 ani reprezinta vechimea in serviciu.

Varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 60 de ani., iar atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii.

Proiectul mai prevede ca au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta diminuata cu 5 ani si sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitate nationala, sunt trecuti in rezerva sau direct in retragere ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.

Acordarea pensiei anticipate, diminuarea varstei standard de pensionare cu 5 ani nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere.

Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor.

La media obtinuta se adauga un spor de pana la 15 % in conditiile stabilite prin ordin comun al conducatorilor institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, mai prevede proiectul.

Vicepremierul Gabriel Oprea, premier interimar, a spus ca Romania se bazeaza pe militari si ei trebuie sa stie ca se "pot baza pe tara noastra".

"Cand suntem la greu, ne bazam pe militari si militarii trebuie sa stie ca se pot baza pe Romania. Acesta este mesajul pe care vrem sa-l transmitem. Asigurarea unei pensii corecte este un gest de solidaritate, pe care societatea il aproba si il sutine. Haina militara se imbraca prin vocatie, militarii nu o fac pentru pensii, nu cer cresteri de salarii, pensii, privilegii. De aceea, aceasta lege este importanta pentru Romania. Aceasta lege spune care este locul militarilor si armatei in randul institutiilor statului, spune ce statut ne dorim in cadrul NATO. Militarii trebuie respectati de societate.Legea este o recunoastere a riscurilor, a sacrificiilor pe care le fac militarii", a spus Oprea.

Ministrul Apararii Mircea Dusa a aratat ca prin aceasta lege se repara nedreptatile facute militarilor.

"Reparam nedreptatile facute militarilor. Drepturile de pensie ale militarilor sa fie cuantificat corect si fara suspiciuni. Proiectul a fost facut cu consultarea speciaistilor, rezervistilor si asigura cadrul juridic stabil pensiilor militarilor, indreapta discriminarile facute in legislatie intre militari. Va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016. Odata cu adoptarea acestui proiect se asigura stabilitatea securitatii nationale", a spus Dusa.

Camera Deputatilor este for decizional.

 • Deputatii au aprobat reintroducerea pensiei de serviciu pentru functionarii publici parlamentari
    
Deputatii au adoptat marti proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar prin care este reintrodusa pensia de serviciu, informeaza Agerpres. Proiectul a fost adoptat cu 198 de voturi pentru, 94 abtineri si patru impotriva.

Propunerea de lege a fost initiata de mai multi deputati PSD, acestia sustinand ca prin initiativa lor este instituit un "regim juridic reparatoriu", intrucat prin Legea nr. 119/2010 si prin OUG nr. 59/2010 "pensiile functionarilor publici parlamentari au fost desfiintate".

"Consider ca in 2010 s-a produs o mare eroare. Consider ca prin aceasta lege instituim un regim reparatoriu pentru ca in 2010 au fost deposedate de drepturile castigate discriminatoriu sapte categorii socio-profesionale. (...) Este momentul sa revenim la normalitate", a spus, in plenul Camerei, Florin Iordache, unul dintre initiatori.

La randul sau, deputatul PSD Anghel Stanciu a spus ca prin acest proiect se mareste atractivitatea acestui domeniu astfel incat "sa existe oameni cu background, nu maini moarte".

Propunerea stabileste, printre altele, ca functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani au dreptul la pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare din sistemul public de pensii.

"La implinirea varstei prevazute (...), functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel putin 14 ani in structurile Parlamentului, beneficiaza de pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni inainte de data pensionarii. Pensia acordata nu poate depasi nivelul salariului de baza brut, inclusiv sporurile, precum si indemnizatia de conducere si salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionarii, al functiei detinute sau al functiei asimilate, dupa caz", stipuleaza o alta prevedere.

De asemenea, proiectul de act normativ stabileste ca pentru fiecare an ce depaseste vechimea de 14 ani in Parlament se adauga la cuantumul pensiei cate 1% din baza de calcul fara a se putea depasi insa venitul brut avut la data pensionarii.

Functionarii publici parlamentari care au un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel putin 14 ani in structurile Parlamentului, pot solicita pensionarea si inainte de implinirea varstei de pensionare, dar nu mai devreme de 60 de ani.    De aceleasi drepturi beneficiaza si functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care in structurile Parlamentului intre 4-14 ani, caz in care cuantumul pensiei este micsorat cu 1% pentru fiecare an care lipseste din vechimea de 14 ani.

Potrivit propunerii, la indeplinirea conditiilor de pensionare, functionarul public parlamentar opteaza pentru pensia calculata conform prevederilor initiativei legislative in discutie sau pentru pensia calculata in conditiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

"Persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare prevazute de prezenta lege beneficiaza de prevederile alin. 1-8, dupa caz, chiar daca la data pensionarii ocupa o alta functie sau au o alta ocupatie, dupa caz. In acest caz, pensia se stabileste pe baza drepturilor salariale pe care le are un functionar public parlamentar in activitate cu acelasi stagiu de cotizare, nivel de salarizare si functie publica", se mai arata in propunerea de lege.

Potrivit initiativei legislative, prevederile se aplica si functionarilor publici din cadrul Consiliului Legislativ, membrilor acestuia si personalului Curtii Constitutionale, asimilat celui cu functii similare din structurile Parlamentului.

"Functionarii publici parlamentari si asimilatii acestora, pensionari la data de 31 august 2010, ale caror pensii au fost diminuate, precum si cei pensionati dupa aceasta data, care se incadreaza in prevederile prezentei legi, beneficiaza de drepturile de pensie stabilite in prezenta lege", se mai arata in textul documentului.

Deputatii au eliminat din proiect faptul ca prevederile legii nu se aplica persoanelor care beneficiaza de pensie de serviciu in temeiul hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile.

 • Pensii de serviciu pentru diplomati, aprobate de Camera Deputatilor
    
Propunerea legislativa privind acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic si consular a fost adoptata marti de Camera Deputatilor, anunta Agerpres. Deputatii au adoptat proiectul de lege cu 277 de voturi pentru, doua impotriva si 15 abtineri.

Proiectul de Lege prevede acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic si consular daca indeplinesc conditiile cumulative de pensionare - varsta si stagiul complet de cotizare prevazute in sistemul public de pensii, precum si vechime efectiva in diplomatie de cel putin 15 ani, respectiv vechimea in activitatea de comert exterior si cooperare economica internationala.

Potrivit raportului, membrii corpului diplomatic si consular al Romaniei cu o vechime de cel putin 15 ani in MAE, si personalul incadrat pe functii de executie se pot pensiona la cerere si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentand salariul de baza brut lunar corespunzator incadrarii in functia de executie detinuta in administratia centrala, la care se adauga indemnizatiile si sporurile avute in ultima luna de activitate in administratia centrala a MAE, inainte de data pensionarii.

De prevederile actului normativ beneficiaza si membrii corpului diplomatic si consular precum si personalul incadrat in functii de executie specifice cu o vechime de 12-15 ani. In acest caz cuantumul pensiei va fi micsorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala in MAE.

De asemenea, membrii corpului diplomatic si consular care indeplinesc conditiile de vechime in MAE se pot pensiona si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu chiar daca la data pensionarii au alta ocupatie. In acest caz pensia se stabileste in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentand salariul de baza brut lunar corespunzator incadrarii in functia de executie avuta la data incetarii activitatii in administratia centrala a MAE, la care se adauga indemnizatiile si sporurile avute la data incetarii activitatii.

Proiectul de lege a fost adoptat luni de Senat. Camera Deputatilor este for legislativ decizional.12421 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Corect pana la capat (Marţi, 30 iunie 2015, 15:57)

  Cucu Bau [anonim]

  media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate...
  De ce nu media veniturilor pe ÎNTREAGA PERIOADĂ DE ACTIVITATE? Abia atunci se poate spune că este corect.
  Aaaa, să nu uit. Aceeași precizare ar trebui să se regăsească și la judecători.
 • +7 (7 voturi)    
  dreptate!? (Marţi, 30 iunie 2015, 17:14)

  ic.ram1945 [utilizator]

  Dar cand se face dreptate pentru restul populatiei, care au tras din greu in timpul comunismului: de ex. tractoristi, inginerii mecanici agronomi, medici veterinari etc din agricultura, care au lucrat zi lumina din martie pana-n decembrie si au o pensie de cacat si majoritatea tractoristitilor o sanatate subreda, fara medicamente etc gratuite etc etc
 • +7 (7 voturi)    
  Militari! (Marţi, 30 iunie 2015, 17:19)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Eu inteleg sa faci o astfel de lege pentru militarii care chiar au de-a face cu conflicte, rezboaie, mentinerea pacii. Dar Dogaru era istoric militar. A stat toata viata lui intr-un birou... si tara s-a bazat pe el pentru ce? Cu ce ne-a apart Dogaru?
  Dar parlamentarii pentru cine lupta de li se dau pensii speciale? Dar personalul din parlament pentru cine lupta de are pensii speciale? Dar personalul din consulate pentru cine lupta de au pensii speciale? Dar pilotii civili? Politistii tot la razboi se duc? Parca socialistii erau mai egalitaristi! Socialistii lui peste!
 • +5 (5 voturi)    
  neocomunistii isi reintroduc privilegiile (Marţi, 30 iunie 2015, 18:51)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  niste scarbe.
 • +1 (3 voturi)    
  de cand se aplica? (Marţi, 30 iunie 2015, 23:01)

  de cand se aplica??? [anonim]

  Stie cineva de cand se aplica, de fapt cand vine pensia marita? O sa o promulge Presedintele si?? dupa aceea ce se intampla? o promulga acum si se aplica la anu'??
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 1 iulie 2015, 10:39)

  reva [anonim]

  1.de ce nu se aplica modul de calcul aprobat ptr aceste categorii tuturor pensionarilor?nu suntem toti egali in fata legii?se pare ca NU nici la privilegii nici la pedepse
  in hulitul regim ceausist acesta era modul de calcul al pensiilor,cu perioada la alegere dar procentul era 65%,acum se fac legi numai pentru unii (exemplu diferenta dintre veteranii de razboi si deportati)
  2.functionarii publici simpli ,adica plebea,de ce nu poate beneficia de aceaste lege?
 • 0 (0 voturi)    
  dubioasa situatie (Sâmbătă, 4 iulie 2015, 16:23)

  dubioasa situatia!!! [anonim]

  In legatura cu subiectl asta am unele nedumeriri.
  1.Cum se poate adopta o lege si aplica peste 6 luni?
  2. Daca se mai aplica?
  3. Cine stie cine va fi la conducerea tarii(ca si guvern) atunci si ce mentalitate si ideologie va avea?
  Deci ce incredere sa ai intr-un act normativ care "se va " aplica? Asta nu face decat sa invrajbeasca oamenii intre ei ca in final sa fie un mare fasssss.....
  Personalului navigant si grefierilor deja li se aplica legea si nu mai ia nimeni foc.......cu militarii insa,are lumea o problema.....probabil ca au fundul prea mare....
 • 0 (0 voturi)    
  pensii speciale (Duminică, 5 iulie 2015, 8:41)

  Farfui [anonim]

  O lege facuta anapoda legea pensiilor militare! Ma intreb cum o sa fie recalculate pensiile pe baza veniturilor din ultimele 6 luni de activitate, sa zicem, pentru cei care au iesit la pensie in anii 80, - 90, ca legea nu prevede actualizarea acestora. O sti justitia ca acolo o sa ajunga iar bietii oameni si iarasi trai pe vatrai pentru istoricul sindicalist. Aici este smecheria!
 • 0 (0 voturi)    
  Pensii militare (Luni, 27 iulie 2015, 16:10)

  Gabriel [anonim]

  Nu a aparut bine legea, nici nu se stie cu exactitate cand si daca se aplica, dar romanul a inceput sa moara de ciuda pe altii. La fel cu cresterea salariilor pt inginer, doctori, profesori. Nu se stie nimic sigur, dar romanul moare de grija altuia.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri