Deputatii UDMR Marton Arpad si Seres Denes propun, printr-un proiect, ca Ministerul Justitiei sa modifice in termen de 10 zile actele normative declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala, iar hotararile instantelor pronuntate prin nesocotirea deciziilor Curtii sa fie nule de drept.

Initiatorii au aratat ca mai multe articole din Codul Penal si Codul de Procedura Penala au fost declarate neconstitutionale si nu au fost modificate nici pana in prezent, desi cele 45 de zile prevazute de lege pentru modificare "au trecut de mult", transmite Mediafax.

"Guvernul nu a depus in foarte multe cazuri propuneri legislative de modificare a acestor articole, iar daca parlamentarii incearca, prin initiative proprii sa modifice articolele respective, aceste initiative sunt dezavuate public atat de catre societatea civila, cat si de catre reprezentantii justitiei: Ministerul Justitiei, ICCJ, CSM. Mai grav este ca Ministerul Justitiei in loc sa depuna proiectele de modificare sau sa colaboreze cu Parlamentul, dand aviz favorabil acestor initiative cu sugestii de modificare pe care le considera utile, propune Guvernului un punct de vedere de nesustinere", mentioneaza initiatorii in expunerea de motive.

Ei considera ca sunt situatii in care instantele se comporta ca si cum nu ar exista aceste decizii de neconstitutionalitate ale Curtii.

Prin proiectul depus, deputatii UDMR doresc urgentarea activitatii guvernamentale si legislative pentru ca termenul de 45 de zile de modificare a prevederilor neconstitutionale, prevazut de lege, sa fie respectat, dar si nulitatea absoluta a deciziilor instantelor care au fost luate prin desconsiderarea deciziilor de neconstitutionalitate ale Curtii astfel incat cetatenii sa fie protejati de posibile neglijente si abuzuri ale unor magistrati.

Proiectul prevede ca in 10 zile de la primirea comunicarii deciziei Curtii Constitutionale de neconstitutionalitate, Ministerul Justitiei elaborareaza proiectul de modificare a actului normativ declarat neconstitutional si il inainteaza Guvernului pentru prima sedinta. Daca actul normativ este o lege, modificarea propusa de Guvern va fi dezbatuta in Parlament in procedura de urgenta. Hotararile instantelor pronuntate prin nesocotirea deciziilor Curtii vor fi nule de drept.

Proiectul a fost depus in 24 iunie si se afla in consultare publica la Camera Deputatilor.