Senatorul PSD Ion Rotaru a declarat vineri ca Parlamentul este, in momentul de fata, mai slab din punct de vedere al pregatirii parlamentarilor, fata de fostul legislativ, chiar daca senatorii si deputatii sunt mai numerosi.

"Poate pe zona democratiei putem vorbi despre un castig pe partea de reprezentativitate, pentru ca unele partide nu ar fi intrat si atunci un anumit segment al populatiei nu ar fi fost reprezentat in Parlament. Pe partea cealalta, calitativ, per ansamblu, Parlamentul este mai slab acum. Eu am prins si mandatul precedent, vorbim de calitatea oamenilor. Nu numarul trebuie sa reprezinte o coordonata care genereaza o mai buna reprezentativitate a oamenilor si a intereselor lor in teritoriu, ci calitatea, pregatirea parlamentarilor si acoperirea unui spectru cat mai mare de profesii, care sa genereze legi in cunostinta de cauza", a declarat Rotaru la o conferinta de presa, citat de Agerpres.

Senatorul a afirmat ca sunt foarte putini medici si juristi in Parlament, motiv pentru care "avem multe situatii in care comisiile de specialitate nu se acopera cu specialisti, asa cum era in mandatele precedente".

Rotaru a mai spus, referitor la noua lege electorala adoptata miercuri de Camera Deputatilor, ca este 'un pas inainte', in sensul in care se reduce numarul de parlamentari.

"Era o masura necesara. Cu un numar mai mic de parlamentari, probabil ca Parlamentul va functiona mai bine, mai eficient. Mergem pe ideea ca lista va genera si din punct de vedere al profesiei si din cel al pregatirii, oameni care vor fi mai bine asezati. Nu numarul mai mare de parlamentari va genera un avantaj pentru un judet sau altul", a completat Rotaru.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri, cu 273 de voturi "pentru", 8 abtineri si 10 voturi "impotriva", proiectul de lege privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente.

Propunerea legislativa prevede ca senatorii si deputatii se aleg prin scrutin de lista, potrivit principiului repartizarii proportionale, norma de reprezentare pentru alegerea Senatului fiind de un senator la 168.000 de locuitori, iar in cazul Camerei Deputatilor de un deputat la 73.000 de locuitori.