Deputatul independent Remus Cernea face un apel public la Monica Macovei si Nicusor Dan "să ne aşezăm la masa dialogului şi să construim o alternativă la felul de a face politică pentru privilegii personale, aşa cum au făcut PNL şi PSD". Cernea spune intr-un comunicat de presa ca proiectul legii privind alegerile parlamentare va fi votată în această formă, se vor "reduce drastic șansele unor alternative la PSD și PNL de a accede în noul legislativ".

"Singura soluție pe care o văd constă în realizarea unei coaliții de formațiuni noi și democratice care să aspire la 15-20% din voturi pe fondul unei dorințe tot mai largi din societate de a încheia epoca de 25 de ani de dominație politică a celor de la PSD și PNL. Lansez un apel către Monica Macovei şi Nicuşor Dan să ne aşezăm la masa dialogului şi să construim o alternativă la felul de a face politică pentru privilegii personale, aşa cum au făcut PNL şi PSD. Electoratul nostru se cam suprapune, nu trebuie să ne luăm unii altora voturile, pentru că putem constitui o alternativă reală la schimbare. La ora actuală nu există o forţă reală în Parlament care să se opună partidelor mari, iar România nu are nicio şansă la schimbare în actualul context", a mai spus Cernea.

Citeste mai jos comunicatul integral al lui Remus Cernea:

„PNL şi PSD pregătesc votul anti Iohannis“!

După ‘marțea neagră’ din 2013, ar urma ‘miercurea neagră’ a democrației dacă legea privind alegerile parlamentare va fi votată în această formă

PNL şi PSD acționează în virtutea aceluiași interes de a-și prezerva cu orice preț monopolul asupra vieții politice din țara noastră și pentru a se „eterniza la putere“. Singura șansă pentru a sparge monopolul PNL-PSD este ca formațiunile politice noi să găsească platforma comună de principii și valori și să se coalizeze într-o alianță ca alternativă democratică la partidele mari.

În loc să avem o reformă electorală care să permită o reală competiție, noua lege pentru alegerea parlamentului (Pl-x nr. 445/2015) este una deosebit de restrictivă și gândită pentru a reduce drastic șansele unor alternative la PSD și PNL de a accede în noul legislativ. Dar fără o reală competiție electorală, nu există nici o șansă veritabilă de reformare a clasei politice. Iar votul cetățenilor din turul II al alegerilor prezidențiale a fost unul care a cerut o schimbare masivă a actualei clase politice. Dacă legislația electorală nu va permite această schimbare, atunci mersul spre democrație al țării noastre va risca să fie blocat iar frustrările și resentimentele foarte multor cetățeni față de politicieni vor crește. Iată câteva dintre prevederile extrem de restrictive:

1. Prin Art. 94 alin. (2) pct. b), pragul electoral se ridică în loc să scadă. De la 5% prag pentru partide, 7% pentru alianţe formate din 2 partide şi 8% pentru alianţe formate din 3 sau mai multe partide, se ajunge la 8% pentru alianţele din 2 partide, la 9% pentru alianţele din 3 partide şi 10% pentru alianţele din 4 sau mai multe partide!

2. Prin Art. 54 alin. 2, se solicită un număr uriaş, de ordinul sutelor de mii de semnături pentru candidaţii la alegeri - ceea ce restrânge, de asemenea, şansa reală de participare la competiţia electorală mai ales pentru formațiunile nou înființate.

3. Pentru candidații independenți, Art. 68 alin. 7 prevede că au drept la maximum 5 minute de campanie electorală la posturile publice pe perioada celor 30 de zile de campanie electorală, adică 10 secunde pe zi!

Prin această lege, PNL şi PSD arată că nu doresc competiţie deschisă, dreaptă, ci vor să câştige printr-o lege făcută în avantajul lor. Altfel spus, PNL şi PSD pregătesc votul anti-Iohannis, pentru că dezbaterea privind schimbarea legii electorale a apărut în urma succesului votului pentru Klaus Iohannis la prezidenţiale. Dacă va trece astfel, Legea alegerilor parlamentare ar certifica despărţirea dintre PNL şi președintele Iohannis sub aspectul valorilor promovate şi clamate în spaţiul public. Președintele a vorbit răspicat și repetat despre reforma electorală, în timp ce PNL a respins cam toate propunerile venite de la societatea civilă sau de la diferiţi parlamentari (inclusiv eu am făcut câteva propuneri), care ar da o şansă unei competiţii deschise. Această lege ar fi o contrareformă, un vot anti Iohannis.

Partidele se pot înfiinţa acum cu doar 3 membri, faţă de 25.000 cât era prevăzut până anterior. Dar prezența acestora pe buletinul de vot ar putea fragmenta votul celor care doresc o schimbare. În mod ironic şi dramatic, votul celor care votează împotriva PSD și PNL se va duce, prin redistribuire, exact spre partidele mari pe care nu le mai doresc la putere şi care timp de 25 ani au ţinut România pe loc.

Singura soluție pe care o văd constă în realizarea unei coaliții de formațiuni noi și democratice care să aspire la 15-20% din voturi pe fondul unei dorințe tot mai largi din societate de a încheia epoca de 25 de ani de dominație politică a celor de la PSD și PNL. Lansez un apel către Monica Macovei şi Nicuşor Dan să ne aşezăm la masa dialogului şi să construim o alternativă la felul de a face politică pentru privilegii personale, aşa cum au făcut PNL şi PSD. Electoratul nostru se cam suprapune, nu trebuie să ne luăm unii altora voturile, pentru că putem constitui o alternativă reală la schimbare. La ora actuală nu există o forţă reală în Parlament care să se opună partidelor mari, iar România nu are nicio şansă la schimbare în actualul context.