UPDATE Curtea Constitutionala a respins miercuri, in unanimitate, ca inadmisibila sesizarea PNL cu privire la unele prevederi ale Legii de aprobare a OUG 86/2014 referitoare la stabilirea unor masuri de reorganizare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative, informeaza Agerpres.

Curtea ConstitutionalaFoto: Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a Romanei (CCR) a discutat miercuri sesizarea PNL cu privire la unele prevederi ale Legii de aprobare a OUG 86/2014 privind stabilirea unor masuri de reorganizare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

In 28 mai, PNL a anuntat ca a depus la CCR o sesizare de neconstitutionalitate privind acest act normativ.

In sesizarea, semnata de 78 de deputati liberali, se arata ca articolul 5 al ordonantei incalca alin. (1), (4) si (6) ale art. 115 din Constitutia Romaniei, potrivit carora delegarea legislativa catre guvern este permisa doar in domenii ce nu constituie obiectul legilor organice, iar ordonantele de urgenta pot fi adoptate "numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata", neputand "afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie".

"Guvernul nu a respectat principiul separatiei si echilibrului puterilor, prevazut in alin. (4) al art. 1 din Constitutia Romaniei, care spune ca statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale, incalcand si alin. (2) al art. 117 din Constitutia Romaniei, care spune ca guvernul si ministerele, cu avizul Curtii de Conturi, pot infiinta organe de specialitate, in subordinea lor, numai daca legea le recunoaste aceasta competenta", se arata intr-un comunicat al PNL, transmis la acea data.

Potrivit liberalilor, prin aceasta ordonanta de urgenta, Guvernul desfiinteaza Inspectia Muncii si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, iar in locul acestora va fi formata, prin comasare, o structura unica, denumita Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala, in subordinea Ministerului Muncii, toate acestea fara a exista un aviz al Curtii de Conturi, ca garantie tehnica in luarea deciziilor politice.

"Guvernul Ponta transmite clar ca tot ce misca in institutii trebuie sa aiba culoare politica, ca nu mai ramane niciun sef in functie, nici macar in teritoriu, daca nu are carnet PSD! Din pacate, PSD demonstreaza ca nu a inteles ca a face politica ALTFEL inseamna a avea institutii care sa functioneze in folosul cetatenilor, nu sa fie surse de rasplata pentru oamenii de partid. In conditiile in care aceste institutii au functionat si au dat un bun randament separat, este evident ca, de fapt, scopul OUG nr. 86/2014 este acela de a inlatura functionari publici ce ocupau in mod legitim functii de conducere in aceste structuri, pentru ca, sub aparenta infiintarii unor 'functii noi; si cu pastrarea atributiilor si responsabilitatilor ce reveneau functiilor desfiintate, sa poata fi creat cadrul simulat al angajarii pe aceste noi functii a altor persoane, alese pe criteriul strict al apartenentei politice", acuzau liberaliiintr-un comunicat de presa remis HotNews la depunerea sesizarii de neconstitutionalitate.