Presedintele Klaus Iohannis nu a acceptat deocamdata sa il numeasca pe Gabriel Oprea premier interimar, informeaza Romania TV citand surse politice, seful statului solicitand in schimb documente medicale despre premierul Victor Ponta, aflat in Turcia, unde a fost supus unei interventii chirugicale.

Potrivit surselor citate de postul de stiri, presedintele Klaus Iohannis a cerut acte medicale care sa ateste incapacitatea temporara a premierului Victor Ponta de a-si exercita functia.

Dupa ce va primi documentele, Iohannis va decide daca il numeste sau nu pe Gabriel Oprea, propus de Victor Ponta pentru preluarea interimatului, precizeaza Romania TV.

Si agentia Agerpres noteaza, citand surse oficiale, ca presedintele Klaus Iohannis nu a semnat inca interimatul la sefia Guvernului pentru vicepremierul Gabriel Oprea.

Potrivit surselor citate, presedintele considera ca in acest moment Romania "are premier", pentru ca Victor Ponta nu este in incapacitatea de a conduce Guvernul, ci este doar "in incapacitatea de a merge".

Iohannis asteapta, de asemenea, documente medicale care sa ateste ca premierul este in incapacitatea de a isi duce la indeplinire atributiile de prim-ministru.

Sursele amintite au mai declarat ca Ponta putea sa isi delege atributiile altui ministru in cazul in care si-a luat concediu medical sau de odihna, fara a fi necesar sa propuna pe altcineva ca interimar la conducerea Executivului.

UPDATE: Ponta i-a transmis lui Iohannis actele medicale cerute (surse)

Premierul Victor Ponta i-a transmis presedintelui Klaus Iohannis, luni seara, actele medicale solicitate, care ii atesta incapacitatea temporara de a-si exercita functia de prim-ministru, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Documentele au fost transmise odata cu publicarea acestora si pe pagina de Facebook a premierului.

____

Premierul Victor Ponta a anuntat, duminica, pe Facebook, ca ii va solicita luni presedintelui Klaus Iohannis sa-l desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea sa exercite toate atributiile functiei de prim-ministru.

"Voi trimite presedintelui Romaniei solicitarea ca, in baza art. 107 din Constitutie, sa-l desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea sa exercite toate atributele functiei de prim-ministru (inclusiv conducerea sedintelor de Guvern) in aceasta perioada", scria Ponta pe reteaua de socializare.

Ponta a atasat postarii si documentul datat 19 iunie si inaintat presedintelui Klaus Iohannis prin care ii face acestuia solicitarea de desemnare a lui Oprea.

In document, premierul il informeaza pe sefului statului ca a fost supus, pe 15 iunie, unei interventii chirurgicale la piciorul stang, "care nu putea fi amanata", iar "tratamentul post operator impune in mod necesar imobilizare sub supraveghere medicala".

Luni dupa-amiaza, vicepremierul Gabriel Oprea, nominalizat de Victor Ponta sa asigure interimatul la sefia Guvernului pe perioada cat premierul se recupereaza dupa operatia la genunchi, a fost la Cotroceni pentru o intalnire cu presedintele Klaus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a fost internat in 14 iunie la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai tarziu a fost operat la genunchiul stang.