Domeniile privind educatia, cultura, mediul nu erau in Strategia nationala de aparare iar introducerea acestora in textul noii strategii, transmisa Parlamentului de catre presedintele Klaus Iohannis, este o greseala, considera fostul presedinte Traian Basescu. Fostul sef al statului mai spune ca afirmatiile liderului UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, impotriva modificarilor Codurilor Penale sunt un fel de slugarnicie in fata celor care pun catusele si in fata ambasadelor.

Intrebat duminica seara, la postul B1 TV, daca educatia, sanatatea, mediul si cultura erau cuprinse in Strategia nationala de aparare, Basescu a spus ca nu, adaugand ca introducerea acestora in strategie este o greseala.

"Orice strategie elaborata la Cotroceni are tintele ei iar una dintre tinte este exact, datorita Constitutiei, sa incerce sa regleze niste raporturi de putere intre presedinte si premier, presedinte si Parlament. Este posibil ca asta sa faca domnul Iohannis cu noua strategie", a spus Basescu.

El a adaugat ca acest lucru ii va aduce la raport presedintelui pe ministrii de resort. "In propunerile de ordine de zi, presedintele introduce puncte care tin de cultura, dar mi se pare deja ridicol. Este o greseala introducerea acestor domenii in strategia de aparare. Eu va garantez ca strategia este scrisa de consilieri si Iohannis nu a prea citit-o (...) E discutabil cata putere iti da, dar ii aduce la raport (pe ministrii de resort - n.r.) pe temele din strategie", a mai spus Basescu.

Co-presedinte al Aliantei Liberale si Democrate (ALDE) Calin Popescu Tariceanu, presedinte al Senatului, a anuntat ca va propune grupurilor parlamentare ale acestei formatiuni sa voteze impotriva textului actual al Strategiei nationale de aparare, trimisa de presedintele Klaus Iohannis.

Formarea Partidului Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE) a fost validata, vineri, la Congresul de fuziune a Partidului Conservator cu Partidul Liberal Reformator.

Intr-un comunicat transmis duminica seara, Tariceanu isi motiveaza decizia prin faptul ca, dupa ce a citit cu atentie documentul, a constatat existenta unor formulari si directii de actiune care contravin flagrant prevederilor constitutionale in materie.

Anterior, in sedinta comuna a Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor din 15 iunie, Tariceanu a aratat ca Strategia de aparare, trimisa Parlamentului de presedintele Kaus Iohannis, cuprinde o serie de concepte preluate de la fostul presedinte Traian Basescu si goleste de continut activitatea Guvernului, trecandu-se la o republica prezidentiala.

Luni, 15 iunie, a fost anuntat ca Strategia nationala de aparare a fost trimisa la Comisiile de aparare si, daca acestea nu vor reusi sa intocmeasca raportul intr-o saptamana, pana luni, 22 iunie, cand presedintele Klaus Iohannis se va adresa Parlamentului, exista posibilitatea convocarii unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea sa.

Liderul deputatilor PNL Ludovic Orban a acuzat faptul ca mai multi membri din Birourile Permanente reunite, apartinand coalitiei majoritare doresc tergiversarea adoptarii strategiei, pe motiv ca presedintele incerca sa isi aroge mai mai multe atributii.

Comisiile de aparare ale Senatului si Camerei Deputatilor au aprobat, miercuri, Strategia nationala de aparare a tarii, urmand ca raportul comisiilor sa fie supus adoptarii plenului Parlamentului luni, dupa discursul presedintelui Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, pe 12 iunie, Parlamentului, Strategia Nationala de Aparare a Tarii, seful statului solicitand sa adreseze Legislativului in 22 iunie un mesaj referitor la acest document, in sedinta comuna a celor doua Camere.

  • Basescu: Afirmatiile lui Oprea contra modificarii Codurilor Penale, o slugarnicie

Afirmatiile liderului UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, impotriva modificarilor Codurilor Penale sunt un fel de slugarnicie in fata celor care pun catusele si in fata ambasadelor, a afirmat fostul presedinte Traian Basescu.

El s-a referit si la nominalizarea acestuia ca prim-ministru interimar, aratand ca nu spune ca Oprea nu este onest, dar nu stie suficienta economie pentru a conduce Guvernul.

"E un fel de slugarnicie si in fata celor care pot sa-ti puna catusele, si in fata amabasadelor. S-a nascut Oprea cel mai democrat... Eu nu spun ca nu-i un om onest, dar este mult prea mult. In momentul de fata, Romania are nevoie de un prim-ministru care sa stie economie. Atatia bani netrasi de la UE...", a spus Basescu, la postul B1 TV.

El a aratat ca Oprea este un om cu ambitii si orgolii, dar ca nu vrea puterea in orice conditii.

"Este un om si cu ambitii, si cu orgolii. Gabi Oprea, desi foarte orgolios si dornic sa fie ministru de Interne, cand Geoana a incercat sa-i bage pe gat numiri precum Voicu, si-a pus demisia si salut, nu a mai fost ministru de Interne. Vrea puterea, dar nu in orice conditii. Daca i se iveste ocazia, nu o rateaza. Nu spun ca nu-i potrivit sa fie prim-ministru, dar nu stie partea de economie si Romania este pe punctul sa se dezechilibreze", a mai spus Basescu.

Oprea a fost propus de catre premierul Victor Ponta, aflat in Turcia pentru o operatie la genunchi, sa conduca interimar Guvernul.

Recent, Oprea a amenintat cu retragerea de la guvernare daca PSD "modifica pe furis" Codul Penal in Parlament, el spunand ca le-a transmis acest lucru premierului Victor Ponta si PSD.