Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si-a exprimat regretul, miercuri, ca presedintele Klaus Iohannis nu este de acord cu modificari la Codul penal si la Codul de procedura penala. Tariceanu a vorbit despre modificarile la Codul penal si la Codul de procedura penala, in timpul intalnirii conducerii Senatului cu reprezentantii asociatiilor de magistrati din Romania. Presedintele Senatului considera ca disputa pe aceasta tema a fost politizata.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Din pacate, presedintele Romaniei s-a pronuntat impotriva modificarii acestor Coduri, in timp ce unii parlamentari au promovat mai multe propuneri legislative. Disputa pe aceste Coduri a fost politizata in asa masura, incat nici nu pare sa mai conteze prea mult continutul acestor propuneri. Fortele politice care il sustin pe presedinte sunt impotriva oricaror modificari, iar celelalte forte sunt pentru. Cam asta este situatia si mie mi se pare ca este usor absurd", a declarat Tariceanu, citat de Mediafax.

Calin Popescu-Tariceanu a mai spus ca reprezentantii asociatiilor de magistrati au experienta si expertiza sa propuna amendarea Codurilor. "Aceia care pot aprecia calitatea si minusurile acestor instrumente fundamentale, Codurile, sunteti dumneavoastra si tot dumneavoastra aveti si experienta si expertiza sa propuneti amendarea lor. Fara indoiala ca nu e un lucru simplu. Am putea sa aducem doar cateva corectii punctuale Codurilor, dar este nevoie si de o viziune, de o privire de ansamblu astfel ca aceste modificari sa fie unele de substanta si de durata si sa nu fim in situatia in care, ca martori a ceea ce s-a intamplat in ultimii 25 de ani, sa asistam la permanente si nesfarsite modificari legislative", a mai spus presedintele Senatului.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la o conferinta de presa din luna mai, ca nu este de acord cu modificarile la Codul penal si Codul de procedura penala, apreciind ca acestea sunt acte normative noi si trebuie lasate sa functioneze un timp si ca el nu va accepta ca parlamentarii sa faca modificari in interesul lor.

"Nu sunt de acord cu modificarile la Codul penal si la Codul de procedura penala. Codurile sunt acte normative noi si ele trebuie lasate sa functioneze un timp pentru a vedea obiectiv daca este nevoie de anumite modificari. Nu pot sa accept ca parlamentarii sa faca modificari la aceste acte normative in interesul lor. Daca vor ajunge la promulgare, le voi respinge", a spus atunci Klaus Iohannis.