"Tineretul Social Democrat dezavueaza pozitia consilierului Ministrului Educatiei, Romeo-Nicu Mosoiu, pana de curand lider al Asociatiei 'Parinti pentru Ora de Religie', care promoveaza abstinenta sexuala a tinerilor, ca solutie pentru probleme ca aceea a mamelor minore", anunta PSD intr-un comunicat. TSD 'cere programe de educatie sexuala serioase pentru tineri', iar Mihai Sturzu, liderul Tineretului Social Democrat, afirma ca "tentativa de a le interzice tinerilor sa faca sex este ineficienta".

Mihai SturzuFoto: Agerpres
  • Amintim ca Asociatia Parinti pentru Ora de Religie - condusa de Romeo Mosoiu, consilier al Ministrului Educatiei - alaturi de mai multe ONG-uri a trimis saptamana trecuta o scrisoare deschisa prin care le cerea ministrilor Educatiei si Sanatatii sa promoveze in scoli abstinenta pana la casatorie, ca "cel mai bun lucru pentru sanatatea copiilor"
  • In replica, alte 14 ONG-uri au cerut demiterea lui Romeo-Nicu Mosoiu, consilier al Ministrului Educatiei
  • Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat ca Mosoiu a demisionat, dar nu de la Minister, ci din ONG

Tineretul Social Democrat anunta intr-un comunicat de presa ca "cere programe de educatie sexuala serioase pentru tineri". "Tineretul Social Democrat dezavueaza pozitia consilierului Ministrului Educatiei, Romeo-Nicu Mosoiu, pana de curand lider al Asociatiei 'Parinti pentru Ora de Religie', care promoveaza abstinenta sexuala a tinerilor, ca solutie pentru probleme ca aceea a mamelor minore. TSD considera ca un stat laic, contemporan, nu isi poate asuma astfel de deziderate. Acestea risca, mai degraba, sa creeze o ruptura intre stat si sistemul de invatamant, pe de o parte, si beneficiarii acestuia, tinerii, pe de alta", sustin tinerii social-democrati.

Mihai Sturzu, liderul Tineretului Social Democrat, declara ca "exista nenumarate statistici, in nenumarate tari, care arata ca sarcinile in randul minorelor si alte fenomene nedorite sunt prevenite prin educatie sexuala. Tentativa de a le interzice tinerilor sa faca sex este ineficienta".

Acesta sustine ca "stanga, asa cum o intelegem noi, respecta valorile spirituale si morala, inclusiv optiunea ortodocsilor practicanti, si nu numai a lor, pentru abstinenta in afara casatoriei, insa credem ca o astfel de optiune nu poate fi generalizata in momentul de fata in societatea romaneasca. Cei care militeaza pentru ea ar trebui sa reflecteze daca nu cumva astfel de deziderate nu ii indeparteaza pe tineri de ei, mai degraba decat sa ii apropie."

In comunicat se arata ca "Tineretul Social Democrat considera ca problema educatiei sexuale in scoli trebuie luata mult mai in serios decat o ia in prezent invatamantul romanesc". "Educatia sexuala nu este contrariul abstinentei, ba chiar, in anumite situatii, preceptele ei considera abstinenta o optiune valida. Nu cred ca educatia sexuala indeparteaza tinerii de valorile spirituale, dar in schimb, sunt sigur ca ea ar rezolva o buna parte din problemele specifice ale acelorasi tineri", spune Mihai Sturzu.

Informatii de background

Reactia TSD vine dupa ce, pe data de 9 iunie, 19 ONG-uri printre care si Asociatia Parinti pentru Ora de Religie au trimis o scrisoare deschisa adresata ministrilor Educatiei si Sanatatii, carora le-au cerut sa promoveze in scoli abstinenta pana la casatorie, ca "cel mai bun lucru pentru sanatatea copiilor". ONG-urile sustin cacele mai recente descoperiri din medicina si stiinte arata ca "tinerii, in special fetele, ar trebui sa-si intarzie debutul sexual pana la casatorie, in primul rand din motive medicale. Acesta este un adevar de necontestat si imposibil de nealterat prin lozincile despre libertatea si permisivitatea sexuala care sunt folosite astazi din plin. Biologia spune clar: calea cea mai sigura de a evita bolile cu transmitere sexuala, avortul precum si suferinta emotionala de pe urma acestora, este abstinenta pana la casatorie."

Cateva zile mai tarziu, 14 ONG-uri au cerutdemiterea lui Romeo-Nicu Mosoiu din functia de consilier al Ministrului Educatiei, invocand conflictul de interese. Reprezentantii acestor asociatii au afirmat ca Mosoiu are o dubla calitate: persoana cu influenta in deciziile Ministerului si, in acelasi timp, vice-presedinte al Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie (APOR), asociatie care face lobby in favoarea unor politici educationale bazate pe o ideologie fundamentalist religioasa, in detrimentul oricarei evidente stiintifice, potrivit comunicatului remis HotNews.ro.

Contactat ieri de HotNews.ro, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat: "Eu i-am solicitat expres sa aleaga si a ales: si-a dat demisia din ONG". Ministrul a spus ca il pastreaza pe Mosoiu in functia de consilier "pentru competentele si profesionalismul lui in activitatile lui curente. A fost si o confuzie: el nu a fost in cunostinta de cauza aici, a facut parte dintr-un ONG care a sustinut aceasta idee. El nu a avut cunostinta de acest comunicat, cel putin asa mi-a spus mie".

Referitor la introducerea orelor de educatie sexuala, Sorin Cimpeanu a spus: "Refuz sa comentez acest lucru. Avem prioritati bine definite, iarsubiectul lansat nu se incadreaza in prioritatile educatiei".

Citeste si: