Curtea Constitutionala a Romaniei va discuta in 24 iunie noua sesizare a PNL referitoare la reluarea votului la Senat in cazul cererii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova., informeaza Agerpres. In 8 iunie, liberalul Catalin Boboc a anuntat ca senatorii PNL au atacat la CCR hotararea Camerei Superioare a Parlamentului referitoare la reluarea votului in cazul Sova.

Dan SovaFoto: Agerpres

"Am depus la Secretariatul general al Senatului, care va depune in aceeasi zi la CCR contestatia noastra privind hotararea redactata saptamana trecuta in cazul cererii ministrului Justitiei privindu-l pe senatorul Sova. Asa cum am spus de la inceput, din luna martie, PSD a tratat acest subiect intr-un mod abuziv. Iata ca evenimentele din ultima perioada ne lamuresc, daca vreti, din ce cauza domnul Ponta si PSD au fost interesati sa prelungeasca si ar fi facut-o in continuare daca noi nu faceam acea presiune in sensul respectarii legii. Din pacate, ei au fortat din nou regulamentul si toate prevederile pe care noi ne bazam, tratand cu lipsa de respect, daca nu cu aroganta, legislatia din tara asta. Asteptam ca membrii CCR sa se pronunte si noi suntem increzatori ca rezultatul va fi acela ca prin votul repetat sau prin interpretarea (votului - n.r.) din prima hotarare data de Senat, practic, conducerea Senatului a creat un alt efect juridic", a afirmat Boboc.

El a sustinut ca senatorul Dan Sova ar trebui sa se prezinte in fata unui judecator, ca orice cetatean. "In tara asta nimeni nu este mai presus de lege, nimeni nu are un tratament preferential si domnul Sova, fara a ne pronunta noi despre vinovatia sau nevinovatia dumnealui, ar trebui, ca orice cetatean simplu, sa mearga in fata unui judecator iar acesta sa se pronunte asupra cererii Parchetului", a adaugat el.

Senatorul PNL Marinica Dinca a explicat ca, prin contestatia depusa, PNL solicita sa se respecte dispozitiile constitutionale pe care CCR le-a invocat in decizia referitoare la hotararea din 25 martie a Senatului.

"Sesizarea depusa la Curte reitereaza ceea ce a spus CCR. Constatam, pe de o parte, ca in martie PSD a calcat cu senilele tancului Constitutia, acum o saptamana am constatat ca, pe langa Constitutie, au desfiintat, practic, o hotarare a CCR, au incalcat-o dupa bunul lor plac iar astazi, in sesizarea adresata CCR am spus ca trei dispozitii constitutionale nu au fost respectate, legate de drepturi fundamentale. (...) Solicitam sa se respecte dispozitiile constitutionale pe care CCR le-a invocat in decizia referitoare la hotararea din 25 martie a Senatului. Responsabilitatea incalcarii si a legilor organice si a Constitutiei trebuie sa si-o asume presedintii de sedinta ale celor doua plenuri, pentru ca au supus la vot propuneri care contraveneau Constitutiei", a sustinut Dinca.

Potrivit acestuia, premisa aplicata la reluarea votului a condus la un alt rezultat. "In momentul in care ai o premisa si aplici o alta dispozitie legala, ajungi la un alt rezultat. Acum premisa era votul consemnat prin proces-verbal si necontestat pana in acest moment de nimeni iar, daca aplicam un anumit temei legal, cel al Constitutiei, aveam un cu totul alt rezultat. Acum CCR este pusa in situatia sa se pronunte si asupra acestui aspect. La momentul respectiv nu se putea pronunta, pentru ca sesizarea a fost facuta doar pe obligatia de a emite hotararea, pentru ca presedintele Senatului la acel moment si presedintele de sedinta nu-si asumau emiterea unei hotarari. Acum CCR se poate pronunta si pe aspecte de acest gen", a spus Dinca.

Cererea ministrului Justitiei privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului social-democrat Dan Sova a fost respinsa de Senat pe 2 iunie, dupa reluarea votului in urma deciziei CCR care a declarat neconstitutionala hotararea Camerei Superioare a Parlamentului privind votul exprimat in 25 martie in acest caz.