Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a facut joi, la Ankara, prima declaratie publica de la alegerile legislative de duminica, care au marcat un regres pentru fostul sau partid islamo-conservator, AKP, lipsit, dupa 13 ani, de majoritatea absoluta in Parlament, relateaza Euronews.

Seful statului turc a facut apel catre partidele care au intrat in Parlament sa ajunga la o intelegere, in vederea depasirii impasului politic.

"Toata lumea trebuie sa isi lase egoul la o parte si sa formeze, cat mai repede posibil, un Guvern de coalitie", a declarat Erdogan, insistand asupra necesitatii asigurarii stabilitatii in tara.

Alegeri legislative au avut loc duminica in Turcia.

Partidul islamo-conservator AKP a castigat alegerile, dar a pierdut, dupa 13 ani, majoritatea absoluta in Parlament.

AKP a obtinut 40,9% din voturi, adica 258 de mandate din cele 550 ale Parlamentului, fiind urmat de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) si Partidul Actiunii Nationaliste (MHP, dreapta), care au primit 25%, respectiv aproape 16% din sufragii, adica 132, respectiv 80 de mandate.

De asemenea, partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului) a reusit sa treaca pragul de 10% din sufragii stabilit pentru accederea in Parlament, obtinand 13% din voturi si 80 de mandate.

In contextul impasului rezultat in urma alegerilor, Kemal Kilicdaroglu, liderul CHP, a pledat pentru organizarea de negocieri in vederea formarii unei coalitii, excluzand posibilitatea alegerilor anticipate. Liderul CHP s-a intilnit deja cu presedintele Erdogan.

In schimb, liderul HDP, Selahattin Demirtas, si-a reiterat joi refuzul de a forma o alianta cu islamo-conservatorii.

"In ceea ce priveste o coalitie cu AKP, ramanem pe aceeasi linie pe care o urmam. Nu vom lua in calcul alte optiuni", a insistat Demirtas.

O alianta AKP-MHP este aproape imposibila, nationalistii opunandu-se politicii islamo-conservatorilor de a continua procesul de reconciliere cu kurzii.

Guvernul Turciei a demisionat, marti, conform procedurii aplicate dupa alegerile parlamentare.