Aproape 500 de persoane au protestat, joi seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, scandand "Jos Ponta" si cerand demisia premierului Victor Ponta, participantii, care au pancarte cu mesaje si impotriva fostului ministru Ioan Rus, pornind apoi intr-un mars prin centrul municipiului.

Protestatarii s-au adunat, in jurul orei 19.00, in Piata Unirii, avand steaguri tricolore si ale Uniunii Europene, dar si afise cu mesaje critice la adresa premierului Victor Ponta, precum "Victor, plagiator, infractor", "Mai bine golan decat PSD-ist", "Premier penal, mars la tribunal", "Romania corupta e o tara pierduta, demisia", "Jos Sovolanii", "Victoras, esti pe faras" si "Ne-am saturat de voi, de coruptie".

De asemenea, participantii la protest au afisat mesaje impotriva fostului ministru al Transporturilor Ioan Rus, care a demisionat in cursul zilei de joi, dupa ce a adresat jigniri la adresa romanilor care muncesc in strainatate. Tinerii au scris pe pancarte mesaje precum "Rus, golan e fiu-tu" si "Ioan Rus, Diaspora te-a auzit".

Protestatarii au scandat "Jos Ponta", "Demisia", "Ponta, da-te dus, du-te dupa Rus", "Victor Ponta, nu uita, te asteapta DNA", "Iliescu, nu fi trist, Victor Ponta-i comunist", iar apoi au pornit intr-un mars pe principalele artere din centrul orasului.

Unul din participantii la protest a declarat ca manifestarea este indreptata impotriva premierului Victor Ponta, care "se agata de ciolan" si refuza sa demisioneze pentru a se pune la dispozitia Justitiei.

"Cerem demisia premierului Ponta, pentru ca ne-am saturat de politicienii pentru care Justitia nu inseamna nimic. Ei se bucura de imunitate si tin cu dintii de functie. Ponta ar trebui sa dea un exemplu si sa plece, pentru ca este cercetat penal", a spus tanarul.

Printre participantii la protest se numara si membri ai organizatiilor locale ale PNL si M10.

Apelul la protest a fost lansat de cativa clujeni pe o retea de socializare. "Aroganta, minciuna, ingamfarea, manipularea, plagiatul, ticalosenia, grosolania etc. Acestia sunt insotitorii politici ai prim-ministrului Romaniei. Romania nu poate fi condusa de un personal asupra caruia planeaza atatea acuzatii. Demisia sau demis", se arata in mesajul postat pe Facebook.

Primaria Cluj-Napoca a instituit restrictii de circulatie, intre orele 19.00-21.00, pe durata desfasurarii protestului, pe traseul Piata Unirii - Bulevardul Eroilor - strada Baba Novac - Bulevardul 21 Decembrie 1989.

In 5 iunie, tot in Piata Unirii, a mai avut loc un protest in care s-a cerut demisia lui Victor Ponta, dar la care au luat parte doar aproximativ 20 de persoane.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins, luni, cu 18 voturi "impotriva", 7 "pentru" si o abtinere, solicitarea DNA privind inceperea urmaririi penale a premierului Victor Ponta si pentru infractiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor a fost dezbatut marti, in sedinta de plen a Camerei.

Din totalul de 387 de deputati, la sedinta de marti au fost prezenti 351, numarul voturilor valabil exprimate fiind acelasi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru "proiectul de hotarare privind respingerea cererii de incepere a urmaririi penale" a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost "impotriva".

Intrucat s-a intrunit majoritatea simpla, decizia Camerei Deputatilor a fost de respingere a inceperii urmaririi penale pentru seful Guvernului.

Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputatilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese.