Dupa ce a spus ca romanii din diaspora lucreaza pe circa 1500 de euro, iar "de banii astia copiii se fac golani acasa si nevasta-sa curva", ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a revenit cu urmatoarele lamuriri in cadrul unui comunicat de presa: "Imi cer scuze daca prin formularea aleasa am jignit pe cineva, dar intentiile mele au fost de a semnala o situatie grava cu care se confrunta multe familii de romani, fara sa-i jignesc, ci chiar compatimindu-i". A intervenit apoi la B1 TV, unde a spus ca sensul declaratiei era unul pozitiv, "idee era absolut pozitiva si generoasa si nicidecum un atac". Intrebat de Realitatea TV daca scuzele vor fi insotite de o demisie, Rus a declarat: "o sa vedem, nu asta este problema mea acum"

Ioan RusFoto: Agerpres

Comunicatul trimis de Ministerul Transporturilor:

Prin declaratia pe care domnul ministru Ioan Rus a facut-o la emisiunea "Jurnalul de Seara" de la Digi 24, cu privire la intoarcerea acasa a romanilor plecati sa munceasca in strainatate, domnia sa a dorit sa atraga atentia asupra unei realitati dure din Romania de astazi. De altfel, ministrul Rus a afirmat chiar in cadrul emisiunii, ca formularea folosita este o "generalizare artistica, o licenta". "Imi cer scuze daca prin formularea aleasa am jignit pe cineva, dar intentiile mele au fost de a semnala o situatie grava cu care se confrunta multe familii de romani, fara sa-i jignesc, ci chiar compatimindu-i. Am facut referire la destramarea familiilor si la copiii lasati in grija bunicilor ori a altor rude, ca urmare a faptului ca parintii lor au plecat sa munceasca in alte tari in speranta de a-si construi un trai mai bun. Nu am dorit sa aduc in niciun fel atingere demnitatii vreunei persoane prin acele declaratii, ci doar sa atrag atentia asupra pretului mare pe care-l platesc mii de romani care au ales sa plece sa munceasca in strainatate. Am dorit, totodata, sa le transmit celor plecati departe de casa ca, in viitorul apropiat, multi dintre acestia si-ar putea gasi un loc de munca in tara, pentru ca Romania va avea nevoie de forta de munca, de specialisti in domeniul constructiilor, odata ce vor fi demarate proiectele de infrastructura prevazute de Master Planul General de Transport", a declarat ministrul transporturilor, Ioan Rus.

Ministrul Ioan Rus a intrat apoi in direct prin telefon la B1 TV: Imi cer scuze celor care eventual s-au simtit jigniti, a spus Rus dupa ce Opozitia i-a cerut demisia. Rus a afirmat in repetate randuri, in cadrul unei interventii telefonice, ca sensul declaratiei era unul pozitiv, "era absolut pozitiva si generoasa si in niciun caz un atac".

"Declaratia mea era in legatura cu masterplanul de transport", s-a aparat Ioan Rus. "Declaratia mea era in sensul in care, in aplicarea acestui document strategic am reusit sa oferim la o jumatate de milion sau un 1 milion de romani (...) locuri de munca in Romania, evitand astfel familii destramata s.a.m.d. si situatii limita pe care le vedeti. Daca declaratia era o licenta si nu a fost foarte fericita, imi cer scuze celor care eventual s-au simtit jigniti."

"Ideea era absolut pozitiva si generoasa si in niciun caz un atac fara precedent la roamanii din diaspora", a declarat Rus, reiterand "dumneavoastra scoateti din contex, nu acesta era sensul, sensul declaratiei mele era unul pozitiv, fara nicio indoiala".

"Intentia, declaratia mea a fost in sensul acesta, de a gasi solutii civilizate, rezonabile ca romanii, deci din forta activa care lucreaza in diverse profesii care se preteaza la discutia pe care o aveam cu colegul dvs de la Digi, sa le oferim solutii sa vina inapoi", a adaugat Ioan Rus.

“Un constructor care lucreaza astfel in Germania, daca eu ofer la jumatate salariu, nu o sa pot sa ii dau 1500 de euro, dar ii dam 800 de euro, dar asa cu cu siguranta ca el va reusi sa vina inapoi acasa, pentru ca el are costurile astealalte legate de evolutia familiei”, a explicat ministrul.