Ce pregateste Comisia Juridica: Intre cele 22 de proiecte privind legile penale se numara si cel privind dezincriminarea conflictului de interese, de care ar putea beneficia Victor Ponta

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Marţi, 9 iunie 2015, 16:29 Actualitate | Politic


Comisia Juridica a suplimentat ordinea de zi la inceputul sedintei de marti cu 22 de proiecte legislative ce vizeaza modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala, pentru care urmeaza ca institutiile din domeniul judiciar sa dea puncte de vedere pana saptamana viitoare. De remarcat este insa ca, pe langa cele 20 de proiecte cu care au dorit de saptamna trecuta sa suplimenteze ordinea de zi pentru aceasta sedinta, au aparut alte doua.

Unul dintre acestea este cel care se refera la dezincriminarea conflictului de interese, de care ar putea beneficia Victor Ponta intrucat se refera la eliminarea aplicarii acestei infractiuni in cazul deciziei care vizeaza ocuparea unei functii de catre o persoana.

Proiectul de Lege pentru modificarea art. 301 si art. 308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal a fost adoptat tacit de Senat in 30 martie 2015. In prezent se afla in Camera Deputatilor, care este forul decizional.

La 1 aprilie 2015, initiativa a fost prezentata in Biroul permanent al Camerei si trimisa la Comisia Juridica, pentru raport. Aceasta Comisie avea termen 16 aprilie pentru emiterea unui raport, insa a cerut intre timp un aviz de la Comisia pentru drepturile omului. In 9 aprilie initiativa legislativa a primit aviz favorabil de la Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputatilor. Mai departe, Comisia juridica este asteptata sa emita un raport, pentru ca apoi plenul Camerei Deputatilor sa se pronunte ca for decizional.

Initiatorii proiectului sunt cinci deputati si senatori: deputatii PSD Ciprian Nica si Victor Roman, deputatul UDMR Marton Arpad-Francisc, deputatul de la Minoritati Ion Marocico si deputatul PC-PLR Aurelian Ionescu.

In forma actuala, Conflictul de interese este definit, la art. 301 din Codul Penal, astfel:
 • (1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica. (2) Dispozitiile alin.(1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.
Prin initiativa legislativa, cei cinci parlamentari propun modificarea titlului articolului 301 prin inlocuirea sintagmei "Conflictul de interese" cu sintagma "Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane", precum si modificarea alin. (2) in sensul adaugarii unor situatii pentru care dispozitiile alin. (1) sa nu fie aplicabile:

La articolul 301, titlul si alineatul (2) vor avea urmatorul cuprins:
"Art.301 - Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane

(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la urmatoarele situatii:
a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;
b) ocuparea de catre o persoana a unei functii indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta;
c) exercitarea atributiilor de serviciu privind acordarea de catre subalterni a drepturilor legale a acestora."

HotNews.ro a scris pe larg despre proiect de lege pe data de 25 mai. Nu doar Victor Ponta se anunta ca potential beneficiar al legii, ci o serie de baroni locali si de senatori si deputati care si-au angajat rude la biroul parlamentar.

Pe data de 26 mai, Departamentul National Antiocoruptie a reactionat fata de acest proiect de lege: "Adoptarea in varianta propusa si care urmeaza a fi dezbatuta in Parlamentul Romaniei ar duce la dezincriminarea infractiunii de conflict de interese , prevazuta in varianta actuala la art. 301 alin 1) Cod Penal, fapt ce ar putea afecta in mod serios activitatea de combatere a coruptiei la nivel inalt. Astfel, in anumite cazuri, s-ar putea pronunta, pentru acest  gen de fapte,  achitarea unor inculpati deja trimisi in judecata sau clasarea unor dosare aflate in instrumentare,  in care sunt implicate persoane cu functii importante. Spre exemplu, persoane care, la data faptelor, aveau urmatoarele  functii: presedintele CJ Constanta, presedintele CJ Braila, presedintele CJ Buzau, primarul mun. Constanta, prefectul judetului Suceava, presedintele CJ Hunedoara, primarul mun. Miercurea Ciuc, etc. Precizam ca infractiunea de conflict de interese face obiectul investigatiilor aflate in competenta DNA, atunci cand este asociata cu o infractiune de coruptie sau asimilata coruptiei. In acest moment sunt in lucru 99 de dosare avand ca obiect aceste fapte."

Citeste aici pe larg despre proiectul de modificare a Codului Penal in sfera conflictelor de interese
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7646 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  ciudat e ca nu se mai organizeaza nimic (Marţi, 9 iunie 2015, 16:45)

  Captain Obvious [utilizator]

  probabil ar iesi mai multa lume in strada dar nu e organizat nimic
  • +5 (7 voturi)    
   Strada (Marţi, 9 iunie 2015, 17:51)

   Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   Eu as fi iesit. Am trecut pe la Victoriei insa pauza, nu era nimeni.

   Romania este in moarte clinica!
 • +5 (9 voturi)    
  o sa ne trezim cu trecerea mutata (Marţi, 9 iunie 2015, 16:48)

  Captain Obvious [utilizator]

  exact cum ziceau Parazitii
  • +6 (8 voturi)    
   tocmai o muta (Marţi, 9 iunie 2015, 17:00)

   gebeleizis2020 [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   da, tocmai muta trecerea

   iar oamenii inca nu-si dau seama cat ii costa...
 • +6 (10 voturi)    
  asta explica graba... (Marţi, 9 iunie 2015, 16:48)

  liviu_ [utilizator]

  aprobarii legii...
  totusi... chiar si asa... mai raman suficienti ani de puscarie pentru ponta... cu alte cuvinte ne vom mai astepta la legi de genu asta...
 • +6 (8 voturi)    
  evident, asta-i obiectivul si urgenta! (Marţi, 9 iunie 2015, 17:38)

  lili [anonim]

  Sa le adopte de urgenta si sa-l scape pe Ponta penalul!
  Nu mai vad nici o scapare, nu le pasa, penalii astia calca in picioare orice ca sa se salveze!
  Nici tu MCV, nici Schengen, despre nimic nu mai vorbeste Ponta acum, important e sa-si salveze pielea de puscarie!
  Intr-un final tot va pleca, intr-un final va da socoteala !
  Rusine!
 • +9 (9 voturi)    
  e jale ! (Marţi, 9 iunie 2015, 17:38)

  moby dick [utilizator]

  Sunt disperati rau de tot, nici nu se mai obosesc sa mimeze o minima aparenta, sunt dispusi sa calce totul in picioare ca sa-si salveze pielea lor de primate. O tara intreaga sta si ia aminte cum niste netrebnici isi fac legi dupa bunul lor plac. Pana de curand , cand nu i-a deranjat nimeni, nu i-a interesat prea tare ce zice codul penal (oricum nu cred ca pricepeau mare lucru din ce scrie acolo ). Cand ajung ei insisi sub incidenta legii pana mai ieri OK, se trezesc ca legea nu e buna. Adica sfidare pe fata si disperare maxima. Chiar nimeni si nimic nu-i poate stavili ? Iar daca te mai uiti pe experienta profesionala pe care o invoca jigodiile te apuca plansul : sferto-docti cu pretentii, frustrati profesional, ratati de cariera. Si astia au ajuns sa faca legile in Romania ? Rusine vesnica daca mai permitem asa ceva !
 • +4 (4 voturi)    
  De aia maresc salariile si pensiile angajatilor (Marţi, 9 iunie 2015, 18:56)

  LiviuIordache [utilizator]

  Fomistii astia lipsiti de onoare, cei care lucreaza in incaperea aia mare numita camera ca si in camera ailalta mai luxoasa, numita senat (observati ca nu vreau sa-i numesc, din jena, parlamentari) au primit si plata golaniilor lor: un bacsis de chelneri, li s-a permis sa mareasca salariile si pensiile angajatilor din parlament.
  Asa ca pe linga neamurile de acum, fie vor angaja tot ce le-a mai ramas prin ograda, fie vor vinde pur si simplu posturile (juma-juma), ca oricum aia nu fac nimic acolo, sunt mii de angajati care produc matreata si atit!
  Cit de jos s-a ajuns, in curind vor ajunge ei la o geaca de fis si o galeata de plastic, vinerea, cind pleaca acasa, plus 3 senvisuri si 2 cutii de bere Noroc! Vai de mama lor de milogi!
 • +3 (3 voturi)    
  Modificarile penalilor ! (Marţi, 9 iunie 2015, 19:22)

  Plagarus [utilizator]

  Dedicatie penalului Ponta Viorel :
  Dezincriminarea conflictului de interese

  – CE PREVEDE: Dezincriminarea conflictului de interese, decare ar putea beneficia o serie de baroni locali dar si parlamentarii care si-au angajat rudele la cabinetele de senatori sau deputati.
  – PL-x nr. 333/2015 – Proiect de Lege pentru modificarea art.301 şi art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal
  – Inițiatori: Ciprian Nica, Victor Roman, Marton Arpad, Aurelian Ionescu, Ion Marocico
  – Stadiu: adoptat de Senat (tacit, 30 martie 2015), trimis la Comisia Juridică a Camerei Deputaților – termen raport: 16 aprilie 2015 (discutat în comisia juridică pentru prima oară pe 26 mai, amânat pt 9 iunie)
  – Propunere modificare:
  La articolul 301, titlul si alineatul (2) vor avea urmatorul cuprins:

  „Art.301 – Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane

  (2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la urmatoarele situatii:

  a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;

  b) ocuparea de catre o persoana a unei functii indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta;

  c) exercitarea atributiilor de serviciu privind acordarea de catre subalterni a drepturilor legale a acestora.”
  La articolul 308, alineatul (1) va avea următorul cuprins:

  Art.308 – (1) Dispozitiile art.289 – 292, art.295, art.297 – 300 și art.304 privitoare la funcționarii publici se aplică în mod corespunzător și faptelor săvârșite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remunerație, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice prevăzute la art.175 alin.(2) ori în cadrul oricărei persoane juridice
  ARTICOLUL ÎN VIGOARE:
  Art. 301 Conflictul de interese
  (1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine,
  • 0 (0 voturi)    
   Mai nea asta, (Miercuri, 10 iunie 2015, 6:42)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Ponta tocmai a fost salvat de Parlament,asa ca legea nu se adreseaza lui ci lui Johann,parca el era cu ceva interese cu Forumul Democratic German,caruia ii retrocedase ceva si dansul era chiar presedintele acestui forum!!!
 • +2 (2 voturi)    
  socialistii europeni l-au lasat pe Ponta! (Marţi, 9 iunie 2015, 20:50)

  lili [anonim]

  "Lovitură pentru Ponta din partea socialiștilor europeni
  09 iunie 2015

  Socialiștii din Parlamentul European (PE) sunt de acord cu dezbaterea în plenul Parlamentului cazul lui Victor Ponta, care a fost pus sub urmărire penală.

  Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan, care a postat pe Facebook o poză a procesului verbal al ședinței din PE de luni, în care propunerea grupului PPE de luare în discuție a situației din România a fost adoptată, inclusiv de socialiștii europeni.

  ”Procesul verbal al ședinței plenare de ieri a Parlamentului European arată că Grupul PPE a cerut dezbaterea situației din România iar socialiștii europeni au fost de acord.
  Victor, te-au lăsat!”, a scris Siegried Mureșan pe Facebook."

  http://www.romanialibera.ro/politica/uniunea-europeana/lovitura-pentru-ponta-din-partea-socialistilor-europeni-381359
  • -1 (1 vot)    
   Ce nu spui tu, (Miercuri, 10 iunie 2015, 6:44)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui lili

   e faptul ca delegatia Romaniei a propus aceasta dezbatere,deci iar se parasc romani pe romani in PE!!!
 • -1 (1 vot)    
  Petitie Pro-Cercetare Victor Ponta (Miercuri, 10 iunie 2015, 8:02)

  RobertDinca [anonim]

  http://www.petitieonline.net/petitie/pentru_cercetarea_premierului_victor_ponta_conform_solicitarilor_dna-p00163142.html


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by