Klaus Iohannis, lovitura pentru sindicate: Nu e de acord ca sindicatele sa primeasca direct contributia de la angajator, fara ca banii sa ajunga intai la salariati

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 9 iunie 2015, 14:50 Actualitate | Politic

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, marti, presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, o cerere de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, trimisa sefului statului spre promulgare. Legea trimisa spre reexaminare de presedintele Iohannis prevede, printre altele, ca sindicatele sa primeasca direct contributia de la angajator, fara ca banii sa ajunga intai la salariati. Seful statului arata, in cererea de reexaminare, ca se impune reanalizarea continutului Art. I pct. 2 din legea transmisa spre promulgare, in sensul asigurarii dreptului salariatului de a-si manifesta vointa in mod direct si expres cu privire la veniturile sale salariale.

Redam integral cererea de reexaminare trimisa de seful statului presedintelui Senatului:


Domnului Calin Popescu -Tariceanu,
Presedintele Senatului

In temeiul Articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata,
formulez urmatoarea

CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr. 62/2011

Legea pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, in forma transmisa spre promulgare, introduce noi reglementari referitoare la: posibilitatea angajatorilor de a retine si de a vira cotizatia de sindicat pe statele lunare de plata la cererea organizatiilor sindicale si cu acordul membrilor acesteia, competenta Consiliului National Tripartit de a stabili sectoarele de activitate, care urmeaza a fi aprobate prin hotarare a Guvernului, introducerea organizatiilor patronale ca parti ale contractului colectiv de munca, stabilirea modalitatilor concrete de negociere colectiva a contractelor ce se vor incheia la nivelul autoritatilor sau institutiilor publice care au in subordine sau in coordonare alte persoane juridice care angajeaza forta de munca sau care se afla in coordonarea sau subordonarea autoritatii publice centrale.

In ceea ce priveste posibilitatea angajatorilor de a retine si de a vira cotizatia de sindicat pe statele lunare de plata la cererea organizatiilor sindicale si cu acordul membrilor acestora, prin Art. I pct. 2 din legea transmisa la promulgare, Art. 24 din Legea nr. 62/2011 se completeaza cu un nou alineat care prevede: (1) La cererea organizatiilor sindicale si cu acordul membrilor acestora, angajatorii vor retine si vor vira sindicatului cotizatia de sindicat pe statele lunare de plata.

Subliniem ca, in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului s-a retinut ca, desi drepturile salariale nu sunt drepturi reale, cum este dreptul de proprietate, ci drepturi de creanta, in privinta apararii lor, acestea sunt asimilate cu bunuri, statuandu-se ca notiunile de "bun" si "proprietate" au un sens care nu este limitat la dreptul de proprietate asupra bunurilor corporale, ci cuprinde si alte drepturi si interese patrimoniale" (cauza Beyler impotriva Italiei, 2000). Asadar, drepturile salariale se circumscriu prevederilor Art. 44 din Constitutie si ale Art. 1 paragraful 1 din Primul Protocol aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, ce stipuleaza ca "Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decat pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de prevederile generale ale dreptului international". Totodata, in conformitate cu dispozitiile Art. 167 alin. (1) din Codului Muncii salariul se plateste direct titularului sau persoanei imputernicite de acesta.

In consecinta, fata de cele de mai sus, apreciem ca se impune reanalizarea continutului Art. I pct. 2 din legea transmisa spre promulgare, in sensul asigurarii dreptului salariatului de a-si manifesta vointa in mod direct si expres cu privire la veniturile sale salariale.

In ceea ce priveste reglementarile referitoare la reprezentarea partilor la negocierea colectiva, consideram ca prevederile introduse prin Art. I pct. 6 din legea transmisa spre promulgare nu pot fi disjunse de necesitatea scaderii pragului de reprezentativitate a sindicatului la nivel de unitate. In acest sens, pentru o mai buna exercitare a dreptului la negocieri colective, drept garantat de Art. 41 din Constitutie, consideram ca este oportuna diminuarea pragului de reprezentativitate a sindicatelor la nivel de unitate. Semnalam ca dispozitii referitoare la reducerea pragului de reprezentativitate la nivel de unitate a sindicatului figurau in forma initiala a propunerii legislative, iar argumentele legate de acest aspect sunt retinute in raportul Comisiei pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor, fiind reluate si cu ocazia dezbaterilor parlamentare din plenul Camerei Deputatilor (sedinta din data de 13.05.2015).

Avand in vedere necesitatea clarificarii aspectelor de mai sus si tinand cont de competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr. 62/2011.
Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

10335 vizualizari

 • +27 (31 voturi)    
  Asta da! (Marţi, 9 iunie 2015, 14:56)

  Emiliom [utilizator]

  In sfarsit cineva la care nu-i este frica de sindicatele corupte si de liderii lor.
  Banii ii dai doar daca vrei, nu este normal ca sa iti fie retinuti ca o proprire pe salar.
  • -3 (5 voturi)    
   Asta nu! (Marţi, 9 iunie 2015, 17:38)

   sumo1 [utilizator] i-a raspuns lui Emiliom

   Bai curajosule, si conform legii actuale cotizatia nu poate fi retinuta de angajator decat CU ACORDUL SCRIS AL ACESTUIA. De unde ai scos "poprirea"? Deci, ce spui tu, de bun simt dealtfel, se aplica in momentul de fata fara a necesita modificarea legii. Ceea ce nu este tocmai evident este faptul ca, nemaiincasand cotizatia prin virament comun, vor avea de castigat bancile (prin sute/mii de viramente individuale) sau vor avea de pierdut atat sindicatele cat si padurile prin miile de chitante pe hartie emise. Insa, daca am inteles bine si propunerea este introducerea " (1) La cererea organizatiilor sindicale si cu acordul membrilor acestora, angajatorii vor retine si vor vira sindicatului cotizatia de sindicat pe statele lunare de plata.", atunci chiar nu vad nici o modificare in acest sens ... ceea ce e bine. :)
  • 0 (0 voturi)    
   gresit domnule foarte gresit (Marţi, 16 iunie 2015, 18:37)

   AnaLaurentiu [anonim] i-a raspuns lui Emiliom

   pentru salariat este foarte rau si o spun din proprie experienta......angajatorului ii convine sa nu retina cotizatia pe statul de plata pentru ca altfel nu va reusi nici-un sindicat din tara asta sa colecteze banii direct de la salariat. asta stiti ce inseamna? distrugerea sindicatului.....fara bani nu poate functiona si angajatorului ii convine sa nu aive pe nimeni in coasta lui care sa-l deranjeze. salariatul ramane vejnic ne protejat......legile din ultimii ani s-au dat numai in favoarea angajatorilor.de ce? va spun eu.....pentru ca aceia care au dat aceste legi au interese directe pentru ca au firme si intreprinderi unde nu au nevoie de sindicate sa-i deranjeze.
 • +10 (10 voturi)    
  e... (Marţi, 9 iunie 2015, 14:56)

  liviu_ [utilizator]

  o sa schimbe 2 virgule (asta doar daca vor sa arate ca au muncit din greu) si o sa o trimita innapoi...
 • +21 (25 voturi)    
  Foarte bine ! (Marţi, 9 iunie 2015, 15:19)

  NicolaeA [utilizator]

  Oamenii sa-si plateasca singuri cotizatia la sindicat ! Daca vor !
 • +19 (21 voturi)    
  Absolut corect. (Marţi, 9 iunie 2015, 15:22)

  IancuJianu [utilizator]

  Dreptul de a alege, pravazut in constitutie.
  Face conducerea sindicatului treaba, ca sa merite cotizatia, sau devine un al doilea parazit, dupa guvern?
 • +12 (14 voturi)    
  care e lovitura (Marţi, 9 iunie 2015, 15:43)

  Xorciser [utilizator]

  Ca sindicatele nu mai merg bura-bura direct cu actionariatul pe seama salariatilor?

  Foarte bine ca salariatul are controlul banilor.
 • +7 (9 voturi)    
  Foarte bine (Marţi, 9 iunie 2015, 16:45)

  RaduMiron [utilizator]

  Faptul ca sindicatele care ar trebui sa reprezinte angajatii in fata angajatorilor sunt platiti de cei din urma este o absurdidate. Ei trebuie sa raspunda in fata angajatilor.
 • +10 (12 voturi)    
  Titlul e gresit ! ;) (Marţi, 9 iunie 2015, 16:49)

  fdaniel [utilizator]

  Nu e o lovitura pentru sindicate, este o lovitura pentru mafia sindicala, care-si tine captivi membrii inclusiv prin aceasta metoda a retinerii din salariu a contributiei.

  Evident ca este corect ca omul sa-si primeasca tot salariul si apoi sa-l dea pe ce vrea el: bautura, sindicat, curve, treaba lui.

  Acest sistem exista dar a fost desfiintat de PSD de dragul voturilor promise de liderii sindicali (cam la fel cu sistemul pensiilor militare + Chelaru)
 • -3 (11 voturi)    
  În acest caz dl președinte ar trebui (Marţi, 9 iunie 2015, 17:05)

  hic sunt leones [utilizator]

  să ceară verificarea constituționalității legilor care prevăd reținerea și virarea contribuțiilor la fondurile de asigurări sociale, pensii și a impozitelor.
  Pentru că trebuie să avem o abordare unitară: ori se reține orice sumă de angajator și se virează de către acesta, ori se virează absolut toți banii angajatului și e treaba acestuia să vireze sumele care constituie, așa cum zicea CEDO, creanțe.
  • -2 (6 voturi)    
   Corect! (Marţi, 9 iunie 2015, 21:27)

   sumo1 [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   sa fim consecventi!
   In plus, daca fiecare membru de sindicat si-ar plati singur cotizatia, in cazul sindicatelor unde cotizatia e procent din salariu (cel mai intalnit e 1%), s-ar incalca confidentialitatea salariilor (prin virarea la gramada, sindicatul nu poate afla salariile individuale ale angajatilor).
   Cum ne-am obisnuit, multe legi si modificari fara cap (ara a se gandi la toate consecintele) si, deasemenea, multe comentarii fara o documentare in spate ... dupa ureche sau, mai bine zis, dupa gura presei. :(


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi