Calin Popescu-Tariceanu, presedinte al Partidului Liberal Reformator, afirma, intr-un comunicat remis redactiei, ca "o eventuala rasturnare a guvernului pe cale judiciara ar fi cea mai grava incalcare a statului de drept, a principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat din ultimii 25 de ani. Democratia nu ar mai fi atunci, in Romania, decat o forma fara fond".

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Victor Ponta se bucura in continuare de intregul sprijin al liberalilor ramasi fideli atat valorilor liberalismului, cat si votului popular masiv din 2012. Consideram ca o eventuala rasturnare a guvernului pe cale judiciara ar fi cea mai grava incalcare a statului de drept, a principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat din ultimii 25 de ani. Democratia nu ar mai fi atunci, in Romania, decat o forma fara fond. Datoria noastra in acest moment si in fata unor astfel de amenintari este ca sa aparam statul de drept, democratia si, mai ales, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor", spune Tariceanu, potrivit comunicatului de presa remis de presedintele PLR

Presedintele PLR adauga faptul ca "institutiile judiciare pot sa ancheteze, dar nu trebuie sa schimbe nici majoritati parlamentare si nici guverne. In caz contrar, democratia in Romania ar fi doar o lozinca si ne-am intoarce la perioada de instabilitate politica si conflicte, pe care am lasat-o in urma acum sase luni".

In acelasi timp, Calin Popescu Tariceanu subliniaza faptul ca presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa ii acorde premierului Victor Ponta prezumtia de nevinovatie.

"Am constatat cu ingrijorare ca, in ochii DNA, prim-ministrul Victor Ponta a devenit suspect chiar in ziua in care noul PNL a depus o motiune de cenzura impotriva Guvernului, fara speranta rezonabila ca aceasta sa intruneasca o majoritate in Parlament. Ca si in vara anului 2012, institutiile judiciare par sa intervina din nou cu mijloace represive intr-un proces politic democratic.(...) Ingrijorarea s-a transformat in surprindere atunci cand presedintele Romaniei a cerut demisia sefului Guvernului. Ar fi potrivit ca domnul Iohannis sa-si aminteasca ca in toamna anului trecut a cerut votul concetatenilor sai in timp ce era trimis in judecata. Peste sase milioane de cetateni i-au acordat atunci prezumtia de nevinovatie si l-au ales ca presedinte al Romaniei. S-ar cuveni ca domnul Iohannis sa le imite exemplul si sa-i acorde domnului Ponta aceeasi prezumtie".

Presedintele PLR mai spune ca actuala coalitie de guvernare este una care si-a putut indeplini angajamentele fara blocaje din partea presedintelui Romaniei si "fara certuri politice permanente".

"Romania este acum pe un drum bun: avem o crestere economica solida, printre cele mai mari din Europa, avem o agenda de masuri economice liberale, incluse in noul Cod Fiscal, cu efecte care se fac deja simtite pentru romani. Toate acestea au fost posibile si pentru ca am avut - pentru prima data in multi ani - o coalitie de guvernare care a putut sa isi faca datoria fara blocaje politice din partea Presedintelui si fara certuri politice permanente. In aceste zile, nu trebuie sa ne intoarcem din nou la instabilitate politica, la guverne facute pe genunchi cu aceeasi oameni incompetenti din cabinetele Boc", mai spune Tariceanu.

Premierul Victor Ponta s-a prezentat vineri dimineata la DNA, iar procurorii au anuntat printr-un comunicat oficial ca "au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Ponta Victor-Viorel". Procurorii DNA il acuza pe Ponta de urmatoarele infractiuni: fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni); complicitate la evaziune fiscala in forma continuata; spalarea banilor. De asemenea, "procurorii au constatat ca se impune continuarea urmaririi penale fata de Ponta Victor-Viorel si sub aspectul savarsirii a trei infractiuni de conflict de interese, dintre care una in forma continuata (doua acte materiale) fapte aflate in legatura cu functia sa de prim-ministru al Romaniei".