Victor Ponta a afirmat marti, in fata deputatilor, ca o crestere economica de "peste 3%, chiar 4% (...) devine un obiectiv posibil" in prezent, intr-un discurs in care a laudat performantele economice ale guvernului pe care il conduce, dar a fost contrazis de liberalul Ludovic Orban, care a spus ca Romania ar fi putut avea o crestere de 4-5%, daca nu ar fi avut un premier care sa isi faca "alfabetizarea in materie de economie" la Palatul Victoria.

Seful guvernului s-a prezentat in fata Camerei Deputatilor la solicitarea grupului parlamentar al PNL, la o dezbatere cu tema 'Starea economiei romanesti'.

Ponta a sustinut ca Romania s-a "refacut dupa distrugerea economica si sociala din 2010 - 2011", cu o "crestere medie de 3% in ultimii ani" si de 4,2% in primul trimestru din 2015, fiind astfel pe primul loc in UE la acest capitol.

In aceste conditii, o rata de crestere economica "de peste 3%, chiar 4% devine un obiectiv posibil" iar Romania poate incheia programul 2008-2013 cu un grad de absorbtie a fondurilor europene intre 65% si 80%.

In acest moment, Valeriu Zgonea i-a atras atentia ca i se termina timpul alocat de 5 minute.

"Daca as fi fost in guvernul Boc terminam intr-un minut, ca nu aveam despre ce sa vorbesc", dar ca sef al "guvernului USL sunt foarte multe lucruri de spus", a comentat Ponta, adaugand ca s-a reusit plata in totalitate a imprumutului extern contractat de guvernul Boc.

In opinia sa, Romania se confrunta cu trei provocari, in prezent: "populismul", folosit ca "singura arma impotriva unei economii performante", instabilitatea politica si tensiunile regionale.

Replica i-a fost data de seful grupului liberal din Camera, Ludovic Orban, care i s-a adresat lui Ponta ca "viitor fost prim ministru".

"Ar fi trebuit sa vorbiti un minut. Ati fost in guvernul Boc, dl Ponta, ati fost in anul de gratie 2009 in care s-a luat creditul la FMI. Probabil nu va aduceti aminte pentru ca activitatea dvs era aproape zero", a spus liberalul, care i-a reamintit acestuia ca gradul de indatorare a Romaniei a crescut de cand Ponta a ajuns prim ministru.

Insa nu prea se vede pe ce a crescut gradul de indatorare, in conditiile in care peste 8,6 milioane de romani se afla sub pragul saraciei, risc de saracie si excluziune sociala, a continuat Ludovic Orban.

Acesta l-a acuzat pe Ponta ca a fost "calaul capitalului romanesc", in conditiile in care peste 370.000 de firme s-au inchis si peste 78.000 de frme au intrat in insolventa, iar investitiile publice au scazut sistematic: cu 6,7% in 2014 si cu 30,7% in primul trimestru din acest an fata de perioada similara a anului trecut.

"Nici prieteneii dvs chinezii nu mai vin sa investeasca in Romania si fug de ea ca de dracu", a mai spus liberalul.