Pro Democratia avertizeaza asupra incercarilor de intimidare a observatorilor, la alegeri si referendum, exercitate de primari si presedinti ai birourilor electorale si sectiilor de votare. Cel mai grav caz, de acest gen, s-a petrecut în judetul Vrancea unde primarul din Livezile a insotit echipa mobila de observatori APD la toate sectiile din localitate.

Alte probleme semnalate de APD : continuarea campaniei electorale chair si in preajma sectiilor de votare si promisiuni de foloase materiale. Astfel in localitatea Buzescu, jud. Teleorman ar exista, potrivit APD, o serioasa suspiciune de mita electorala. Primarul a stabilit ca ajutoarele pentru incalzire sa se dea chiar in ziua scrutinului, insa nu erau primite decat cererile celor care votasera deja.

In cursul diminetii, observatorii mai multor organizatii neguvernamentale nu au fost lasati in sectiile de votare. Observatorii Pro Democratia au primit astfel de sesizari din judetele Caras-Severin, Ilfov, Hunedoara, Suceava, Timis si Vrancea.

In plus, observatorii APD au identificat urne sigilate necorespunzator, in sectiile 292, localitatea Baciu, jud. Cluj; 100, localitatea Andreiasu de Sus si 142, localitatea Vranita, ambele în jud. Vrancea. De asemenea au fost semnalate stampile de control disparute la sectia 285, localitatea Leapsa, jud. Vrancea.

Alte incidente:

O sectie de votare din Bucuresti a fost deschisa cu doua ore mai tarziu decat ar fi trebuit. Sectia 26 din sectorul 1 al Capitalei nu a putut fi deschisa la ora 7,00 pentru ca presedintele sectiei era de negasit. Sectia se afla in scoala generala Sfintii Voievozi.

Potrivit purtatorului de cuvant al Biroului Electoral Municipal pentru referendum, Cristin Popa comisia tehnica decis ca sectia sa fie deschisa fara presedinte, urmand ca ulterior sa se traga la sorti un nou presedinte. Si in localitatea Covaci, din judetul Timis, votul a fost suspendat mai bine de doua din cauza disparitiei stampilei de control.

Potrivit NewsIn, presedintele sectiei de votare din localitate a luat stampila acasa si se pare ca a aruncat-o pe foc.

Presedintele sectiei de votare a fost dus la Politia din Timisoara, unde va primi o alta stampila. Autoritatile vor deschide o ancheta pentru a stabili cu exactitate ce s-a intamplat cu stampila care a disparut.

In satul Covaci sunt asteptati sa isi exercite dreptul la vot 400 de oameni.

Si intr-o localitate din judetul Vrancea, disparitia stampilei de control a dus la amanarea cu mai bine de doua ore a inceperii procesului de votare.

Potrivit informatiilor furnizate de oficialii Biroului Electoral Judetean, citati de NewsIn, este vorba despre sectia 285 din statiunea Lepsa, comuna Tulnici.

Primul incident la scrutinul de duminica s-a inregistrat inainte ca votarea propriu-zisa sa inceapa. Biroul Electoral Judetean Buzau a fost sesizat, sambata seara, in legatura cu disparitia a 4 stampile cu inscriptia "Votat" din circumscriptia aflata in comuna Movila Banului, anunta Realitatea Tv.

Purtatorul de cuvant al Prefecturii Buzau a anuntat ca din rezerva acestei institutii a fost alocata inca o stampila pentru aceasta circumscriptie.

Politistii din Buzau ancheteaza, acum, disparitia celor 4 stampile de vot.

Potrivit primarului comunei Movila Banului, de securitatea stampilelor si a sacilor cu buletinele de vot s-a ocupat chiar viceprimarul localitatii.

Un alt incident in judetul Teleorman unde, potrivit Antena 3, o persoana a votat de doua ori. Pedeapsa este, pentru astfel de fapte chiar inchisoarea.

La mai multe sectii de votare din judetul Maramures, stampilele pentru referendum au fost inscripţionate invers, astfel incat pe buletinul de vot apare „TATOV” în loc de „VOTAT”, transmite NewsIn.Prefectul de Mures, Ciprian Dobre, a declarat ca procesul electoral nu este perturbat din cauza acestei greseli. El a declarat, totusi, ca firma care a confectionat stampilele ar putea sa nu fie platita. Alte o mie de buletine de vot din judetul Neamt au fost anulate, pentru ca au fost stampilate cu "Votat", in loc de cea de control.

Biroul Electoral Central a primit primele sesizari din partea PS. Si PRM reclama nereguli

Presedintele BEC, Nicolae Manigutiu, a declarat ca pana la ora 12.30 au fost depuse cinci sesizari privind desfasurarea scrutinului, toate fiind formulate de reprezentantii PSD.

Si reprezentantii PRM au reclamat ca sunt aproximativ 2000 de centre de votare in care sectiile pentru referendum si alegeri euparlamentare au fost organizate in aceeasi incapere. Aceste situatii s-au intalnit in Alba (321), Bucuresti (250), Cluj (130), Maramures (111).

PD a sesizat BEM ca liberalii strang in capitala indicatoarele care in indruma pe oameni la votul pentru referendum, in sectoarele 1, 2, 4 si 5 din Bucuresti.

Doi hunedoreni sunt cercetati pentu ca au votat de doua ori la referendum, in timp ce studentii din complexul Regie au reclamat faptul ca tineri din PNL ii sfatuiesc sa nu voteze la scrutinul privind votul uninominal.