Primele sectii de vot in care s-a incheiat oficial procesul electoral in vederea alegerilor pentru Parlamentul European si a referendumului national privind introducerea votului uninominal au fost cele de la Wellington, in capitala Noii Zeelande, relateaza Rador. Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, votul a decurs in conditii bune si nu s-au inregistrat situatii deosebite.

Cele doua sectii de vot au fost organizate in Biserica Ortodoxa din Wellington. Sectiile de vot s-au deschis sambata la ora 20.00, ora Romaniei (duminica ora 7.00, ora locala).

Potrivit Rador, care citeaza estimari neoficiale, numarul romanilor din Noua Zeelanda ar fi de cateva mii, dar multi dintre ei au actele de identitate expirate. MAE a trimis la cele doua sectii de vot din Wellington peste 700 de buletine de vot pentru fiecare.

De asemenea, MAE a anuntat ca procesul electoral s-a incheiat, la ora 12 (ora Romaniei) in orasele australiene Sydney, Canberra si Melbourne, in timp ce sectia de votare din Brisbane s-a inchis la ora 13 (ora Romaniei).

La ora 14.00 (ora Romaniei), s-au inchis sectiile de votare din Phenian (Coreea de Nord), cele doua din Coreea de Sud si cel de la Tokyo, in Japonia.

In ceea ce priveste votarea in strainatate, Biroul Electoral Municipal pentru europarlamentare a informat ca, la alegerile pentru Parlamentul European, la Budapesta votasera 42 de persoane pana la ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei), in timp ce la Copenhaga isi exprimasera optiunile de vot trei persoane.

La sectia din Okpo-Koje Island, in Coreea de Sud, unde sunt santierele navale Daewoo, cu o ora inainte de inchiderea urnelor (ora 13.00, ora Romaniei), votasera 149 de persoane, iar la Seul se prezentasera la vot 15 persoane. In Georgia, votasera pana la ora locala 12.00 (10.00, ora Romaniei) sapte persoane, iar la Dublin si in Malta votasera cate zece persoane.

La sectia de la Consulatul Romaniei de la Lyon, votasera 14 persoane pana la ora 12 (ora Romaniei).

Pana la ora 14.30, votasera toti cei 115 jandarmi romani detasati in Kosovo, intr-o sectie a Ministerului Apararii amenajata in localitatea Peja.