Curtea de Apel Bucuresti a stabilit, marti, ca Guvernul este obligat sa organizeze alegeri partiale pentru functiile vacante de primari si presedinti de consilii judetene, informeaza miercuri PNL. Potrivit sursei citate, este a treia decizie a instantei care da castig de cauza PNL si care confirma ca Guvernul Ponta incalca legea prin refuzul de a organiza alegeri partiale.

"Instantele de judecata din Romania confirma, una dupa cealalta, ca Guvernul Ponta incalca legea si, implicit, dreptul la vot a milioane de romani, prin refuzul de a organiza alegeri partiale. O noua decizie a instantei da dreptate PNL intr-o actiune legata de refuzul Guvernului de a declansa alegeri partiale pentru functiile vacante de primari si presedinti de consilii judetene. Solutia data ieri de Curtea de Apel Bucuresti este cea de-a treia solutie a unei instante din Romania care confirma abuzul despre care PNL vorbeste inca de la inceputul anului", se arata intr-o declaratie remisa HotNews.ro de copresedintele PNL, Alina Gorghiu.

In aceasta se aminteste ca pana acum Curtea de Apel Bucuresti a mai emis o solutie prin care obliga Guvernul sa organizeze alegeri partiale in 19 colegii de parlamentar, iar Curtea de Apel Cluj a stabilit ca Guvernul face "exces de putere" prin refuzul de a dispune organizarea alegerilor pentru Consiliul Judetean Cluj.

PNL precizeaza ca, in acest moment, Guvernul Romaniei este obligat, prin decizii ale instantelor, sa organizeze alegeri pentru 28 de functii de primar, 3 de presedinte de consiliu judetean si 19 fotolii de parlamentar.

In februarie 2015, PNL a dat in judecata guvernul Ponta, in contencios administrativ, pentru ca nu respecta termenele legale privind organizarea alegerilor partiale locale si parlamentare. Pe 19 mai, Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea PNL si "obliga paratul (n.r. - Guvernul) sa procedeze la stabilirea datei organizarii alegerilor parlamentare partiale in urmatoarele circumscriptii electorale", fiind enumerate 17 colegii de senator si deputat ramase vacante in toata tara.

In urma cu o luna, Curtea de Apel Cluj a decis ca Guvernul Ponta trebuie sa organizeze alegeri partiale anticipate pentru sefia Consiliului Judetean Cluj, dand astfel curs demersului initiat de copresedintele PNL Cluj Mihai Seplecan. Liberalul Seplecan s-a adresat instantei dupa ce Guvernul a refuzat sa organizeze alegeri partiale pentru ocuparea functiei de presedinte al CJ, ramasa vacanta ca urmare a demisiei lui Horea Uioreanu, in data de 3 octombrie 2014, in urma probelemelor cu justitia.

De asemenea, liberalii au mai dat Guvernul in judecata si pentru refuzul de a organiza alegeri partiale pentru posturile de primar vacante, dosar pe care Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat marti, 26 mai.

Background

Principilalele motive pentru care Guvernul ar trebui sa organizeze alegeri anticipate in mai multe localitatii si judete din Romania sunt demisiile si anchetele DNA. La Cluj, Guvernul ar trebui sa organizeze alegeri anticipate pentru functia de presedinte la Consiliul Judetean Cluj, dupa ce Horea Uioreanu si-a dat demisia la sase luni de la arestarea sa. Uioreanu a fost arestat preventiv la sfarsitul lunii mai a anului trecut pentru fapte coruptie.

Pentru sefia consiliului judetean ar trebui sa se organizeze alegeri anticipate si la Neamt si Valcea, dupa ce Culita Tarata si Ioan Calea au decedat. Locuitorii Sibiului trebuie sa isi aleaga in acest an un nou primar, dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Klaus Iohannis. Momentan, edilul Sibiului este un viceprimar de la Forumul Democrat German.

Si la Sighisioara ar trebui organizate alegeri pentru functia de primar, dupa ce mandatul lui Dorin Danesan a incetat ca urmare a condamnarii la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu. Brailenii trebuie sa isi aleaga si ei un nou sef al CJ, ca urmare a unei decizii definitive a ANI prin care Gh. Bunea Stancu a fost declarat incompatibil.

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru, explica saptamana trecuta pentru "Adevarul" de ce organizarea oricaror alegeri locale inainte de luna iunie 2016 a devenit practic imposibila. Fiecare scrutin local ar fi trebuit organizat mai devreme de luna iunie, cat timp legea interzice alegerile partiale cu mai putin de un an inaintea celor la termen.

"In cazul alegerilor locale partiale, data de 7 iunie 2015 este ultima data posibila pentru organizarea si desfasurarea acestora, iar proiectele de hotarari ale Guvernului ar fi trebuit adoptate astfel incat sa intre in vigoare pe 4 mai 2015", arata Ana Maria Patru. Pana pe 4 mai, Guvernul nu a emis insa nicio hatarare in acest sens, chiar daca atat Internele, cat si Ministerul Dezvoltarii au fost "informate periodic" de AEP despre "datele-limita pana la care pot fi organizate alegerile partiale respective".