​Tariceanu a afirmat miercuri ca nimeni nu ii poate "cenzura" dreptul "fundamental" de a exprima opinii politice si a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa se "preocupe de dosarele care au stat ani de zile in sertare fara ca sa fie lucrate" in loc sa sesizeze Inspectia Judiciara in legatura cu recentul demers al sau prin care i-a cerut lui Klaus Iohannis indepartea din functie a Laurei Codruta Kovesi si a Liviei Stanciu.

Consiliul Superior al Magistraturii anuntase, cu putin timp in urma, ca a anuntat ca sesizeaza Inspectia Judiciara in legatura cu recentul demers al presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si dezbaterile publice generate privind posibila incalcare a independentei justitiei.

Cinci senatori, printre care si presedintele Camerei Superioare a Parlamentului, Calin Popescu-Tariceanu, i-au solicitat marti, printr-o scrisoare, presedintelui Klaus Iohannis sa le inlature, prin demitere ori prin demisie, pe Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, pentru "incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale" ale Marianei Rarinca.

"Cred ca aceste sesizari ale Inspectiei Judiciare nu sunt productive, ele nu pot cenzura dreptul la declaratii politice ale parlamentarilor", a replicat Tariceanu, adaugand ca "CSM ar putea sa se preocupe de dosarele care au stat ani de zile in dosare fara ca sa fie lucrate".

El a sustinut ca a semnat scrisoarea adresata presedintelui Iohannis in calitate de senator, si nu de presedinte al Senatului.

"Daca as fi avut mandat din partea Biroului Permanent sau al plenului as fi putut vorbi in numele senatului (...) Am acest drept fundamental sa-mi exprim opiniile politice care nu poate fi cenzurat de nimeni", a mai spus Tariceanu.