Calin Popescu Tariceanu a criticat dur reactia liberalilor la scrisoarea trimisa de presedintele Senatului lui Klaus Iohannis si afirma, intr-un comunicat de presa, "ca reactia lui Catalin Predoiu si a PNL imi arata ca oamenii lui Basescu au ucis orice urma de liberalism din acest partid."

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"In loc sa apere drepturile si libertatile cetatenesti, noul PNL sustine si ii apara pe cei care le incalca. PNL se inscrise astfel in traditia totalitara a lui Stalin pentru care nu poti sa faci omleta, fara sa spargi oua", acuza Tariceanu.

Seful Senatului sustine ca pentru PNL incalcarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor este scuzabila, atat timp cat scopul final este atins: "Astazi, scopul este accederea la Putere. PNL a devenit astazi echipa politica a unor procurori, pentru ca vrea sa ajunga cat mai curand la Putere".

"Astazi, in Romania, exista mai mult decat oricand nevoia unor voci care sa penalizeze excesele si abuzurile care duc la incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenilor. Este nevoie de cat mai multi oameni care au convingeri liberale, din spatiul societatii civile, care sa atraga atentia asupra acestor excese, inainte ca acestea sa devina o regula. Imi exprim, de asemenea, speranta ca presedintele Iohannis, reprezentantul ales al tuturor romanilor, va sustine si el acest punct de vedere", mai spune Tariceanu.

Seful Senatului i-a cerut marti presedintelui Iohannis sa le inlature "prin demitere ori demisie" pe sefa DNA, Laura Kovesi, si sefa Inaltei Curti, Livia Stanciu. Tariceanu o acuza pe sefa DNA ca a arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca in urma unui "denunt calomnios" al Liviei Stanciu, pentru ca ulterior sa fie declarata nevinovata de instantele de judecata.

Co-presedintele PNL Alina Gorghiu l-a acuzat insa pe Calin Popescu Tariceanu ca "postoreste" impreuna cu Victor Ponta si PSD "frontul anti-justitie", dupa ce seful Senatului a cerut demiterea Laurei Codruta Kovesi si a Liviei Stanciu, care conduc DNA si Inalta Curte de Justitie. Alina Gorghiu a atras atentia ca Senatul "face legi si NU se pronunta, conform Constitutiei, asupra deciziilor instantelor", in conditiile in care acest rol "revine exclusiv CSM si instantelor competente".

Premierul Victor Ponta a spus miercurica scrisoarea transmisa de Tariceanu pentru demiterea procurorului-sef al DNA si a presedintelui ICCJ reprezinta o batalie pe care liberalii condusi de acesta o poarta in mod elegant, primind insa in schimb injuraturi si expresii de usa cortului de la PDL-isti.

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a sustinut miercuri ca criticile sale la adresa presedintelui Senatului sunt "o forma de respect" pe care Victor Ponta "nu o intelege", in replica la remarca premierului ca Tariceanu a fost "injurat ca la stadion" de un "individ pe care l-a pus ministru".