Premierul Victor Ponta a plecat spre Tirana, unde participa, marti, la Summit-ul Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), alaturi de ministrul de Externe, principalele teme ale reuniunii vizand evolutiile in plan regional si perspectiva europeana a statelor din Balcanii de Vest, anunta Mediafax.

Conform Guvernului, Ponta va vorbi, intr-un discurs, despre importanta acordata de Romania consolidarii procesului de cooperare regionala, mai ales in contextul evolutiilor politice din vecinatate, si va reafirma sustinerea pentru continuarea procesului de extindere a UE, pe baza indeplinirii criteriilor de aderare.

Ponta va sustine si declaratii de presa alaturi de presedintele Bulgariei si cel al Albaniei.

Albania exercita in prezent presedintia SEECP, preluata de la Romania cu ocazia Summit-ului care s-a desfasurat la Bucuresti, la 25 iunie 2014.

Romania este depozitarul Cartei SEECP si, in prezent, face parte din Troica SEECP, alaturi de Albania si Bulgaria.

Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est este forul politic cel mai important din regiune, la care participa Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovenia, Turcia, precum si Kosovo.