O personalitate locala, fara legaturi cu partidele actuale, ar primi 54,1% din voturi la alegerile locale din 2016, se arata intr-un sondaj publicat de INSCOP, realizat la comanda Adevarul. Potrivit studiului, peste 56% din cetateni se declara ostili actualilor alesi locali. O parte dintre respondenti se declara dezinteresati de procesul electoral de anul viitor.

Disponibilitatea de a vota un independent pentru primarie este mult mai ridicata in mediul urban, in mediul rural alegatorii voteaza mai ales pe baza legaturilor cu un anumit partid, se arata in studiul citat. Alegatorii cu studii superioare si venituri mari sunt mai predispusi să aleaga o personalitate independata in functia de primar.

Aceste tendinte sunt mai accentuate in vestul Romaniei si in Transilvania, in vreme ce respondentii din Vechiul Regat (Moldova, Oltenia, Muntenia si Dobrogea) ar prefera un candidat numit de partid. Ca si in cazul alegerilor prezidentiale din 2014, alegatorii din interiorului arcului carpatic prefera un candidat "din afara sistemului", politologul Cristian Pirvulescu declara in noiembrie pentru Transilvania Reporter ca "Transilvania are o cultura politica aparte, a votat intotdeauna diferit".

Potrivit sociologului Darie Cristea, coordonatorul proiectelor INSCOP, preferinta a 53,1% din cetateni pentru un candidat independent se explica prin nemultumirea fata de clasa politica actuala. "Scenariul are un grad mare de indeterminare - nemultumirea fata de clasa politica are un rol semnificativ aici, pe de alta parte, a vota un independent ca alternativa la candidatii propusi de partidele actuale este o varianta a carei punere in aplicare depinde "pe teren" si de prestatia efectiva a independentului"

43,9% dintre cei intervievati cred ca primarul in functie va fi reales daca va candida in 2016, se arata in studiul INSCOP. 36,4% nu cred in realegerea primarului, iar alti 19,7% se declara nehotarati. Astfel, 56,1% dintre posibilii alegatori nu sunt determinati sa voteze cu actualul primar, desi o parte dintre eu sunt dezinteresati de alegerile din 2016.