Deciziile pe care le ia Comisia din Parlament pentru legile electorale nu sunt dezbatute, iar reglementarea votului la distanta a fost amanata sine die. Acuzele au fost formulate de mai multe organizatii neguvernamentale, care le-au transmis membrilor Comisiei o scrisoare deschisa pentru a reclama "lipsa de transparenta in reformarea legilor electorale". "Va solicitam sa nu mai afirmati public ca elaborarea acestor legi ar fi fost facuta cu consultarea organizatiilor societatii civile", se arata intr-un comunicat Expert Forum.

Fragment din scrisoarea deschisa a ONG-urilorFoto: Expertforum.ro

Saptesprezece ONG-uri le-au transmis membrilor Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind Legile electorale, Legea partidelor politice si Legea privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale o scrisoare deschisa "prin care protesteaza cu privire la lipsa de transparenta cu care se desfasoara activitatea acesteia, precum si la lipsa dezbaterilor publice referitoare la Legea pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si legea privind votul la distanta".

Citeste mai jos scrisoarea deschisa a organizatiilor neguvernamentale

"In atentia domnului Mihai Voicu, presedinte al Comisiei comune pentru legile electorale,

doamnei Gabriela Podasca, vicepresedinte al aceleiasi Comisii parlamentare,

domnului Eugen Nicolicea, presedinte al subcomisiei pentru Legea alegerilor parlamentare.

Scrisoare deschisa

Noi, organizatiile grupate in campania Politica fara Bariere, suntem obligate sa constatam disparitia, in ultimele doua luni, a transparentei si deschiderii din procedurile de lucru ale Comisiei pe care o conduceti. Lipsa de transparenta s-a manifestat astfel:

  • Programarea sedintelor nu mai este anuntata pe site-ul Comisiei, nici macar post-factum (a se vedea sedintele din 4 si 5 mai).
  • Stenogramele sau inregistrarile ultimelor sedinte ale Comisiei sunt si ele absente.
  • Desi am solicitat in repetate randuri, nu avem acces la documentele discutate in Comisie decat in timpul sedintelor.
  • Cu o singura exceptie, nu am putut asista la sedintele subcomisiilor care au elaborat textele proiectelor de legi; mai mult, domnul deputat Eugen Nicolicea, presedinte al subcomisiei pentru modificarea Legii alegerilor parlamentare, a declarat public ca nu va accepta prezenta ONG-urilor la sedintele subcomisiei.
  • O serie de decizii importante sunt adoptate in afara sedintelor Comisiei. Este cazul recentei decizii privitoare la numarul deputatilor si al Senatorilor. Practic, in plen, deciziile sunt doar anuntate, nu si dezbatute.
  • O serie de promisiuni, cum este cea privind reglementarea votului la distanta, au fost amanate sine die.

In aceste conditii, protestam fata de absenta unei dezbateri publice reale in procesul de adoptare a legilor electorale, indeosebi a Legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si va solicitam sa nu mai afirmati public ca elaborarea acestor legi ar fi fost facuta cu consultarea organizatiilor societatii civile.

ActiveWatch

Asociatia E-Civis

Asociatia Civitas '99

Asociatia Funky Citizens

Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala

Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki APADOR-CH

Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale - CENTRAS

Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe

Asociatia Romania Vie

Centrul pentru Jurnalism Independent

Comunitatea Uniti Salvam

Expert Forum

Fundatia pentru o societate deschisa

Grupul pentru Democratie Participativa - Plenum

Rezistenta Urbana

Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala"