Consiliul National al PNL, in cadrul caruia va fi aprobata forma finala a programului de guvernare al liberalilor, se va intruni sambata la Pitesti. Copresedintele Alina Gorghiu a declarat ca propunerile de modificare a Statutului PNL in privinta criteriilor de integritate vor fi supuse validarii CN, una dintre prevederi fiind aceea ca, in cazul unei condamnari in prima instanta, cel aflat intr-o astfel de situatie isi pierde functiile de conducere detinute in partid, dar nu si calitatea de membru al formatiunii.

Potrivit unui comunicat al PNL, citat de Agerpre, lucrarile Consiliului National se vor desfasura intre orele 12.00 si 14.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Pitesti, iar la finalul reuniunii liderii liberali vor sustine o conferinta de presa.

Programul zilei mai include o serie de manifestari dedicate celebrarii a 140 de ani de la infiintarea PNL, care se vor desfasura cu incepere de la ora 15.00 la Vila Florica din orasul Stefanesti, fosta resedinta a familiei Bratianu.

Copresedintele Alina Gorghiu a declarat ca propunerile de modificare a Statutului PNL in privinta criteriilor de integritate vor fi supuse validarii CN, una dintre prevederi fiind aceea ca, in cazul unei condamnari in prima instanta, cel aflat intr-o astfel de situatie isi pierde functiile de conducere detinute in partid, dar nu si calitatea de membru al formatiunii.

"Noi intram cu o propunere, vedem ce va dispune adunarea de maine (Consiliul National al PNL - n.r.) de la Pitesti. Propunerea e ca modificarea statutului pe criterii de integritate sa se aplice pentru viitor", a declarat vineri copresedintele PNL, Alina Gorghiu.

Ea a explicat ca propunerea nu se poate aplica, "din punct de vedere legal, pentru trecut". "Am introdus o norma tranzitorie, anume cei care sunt in acest moment condamnati intr-o instanta si se afla intr-o functie de conducere sa isi piarda acea functie de conducere", a explicat copresedintele PNL.

Gorghiu a adaugat ca cei aflati intr-o astfel de situatie vor ramane doar membri de partid.

"Vreau sa explic foarte clar de ce am ajuns la aceasta concluzie. Am luat opiniile foarte multor specialisti in domeniul juridic, si din partid si din afara partidului, si asa cum si dumneavoastra stiti la fel de bine exista o problema in cazul in care introduci modificarea retroactiv, pentru ca orice fel de actiune in contencios-administrativ le-ar da castig de cauza membrilor, iar aceste modificari noi nu le facem pentru ca avem o problema cu cineva, personal. Dorim ca standardul impus de PNL in privinta integritatii sa fie mult mai sus. Suntem, de altfel, partidul care, dupa ce va introduce aceste criterii de integritate in statut, va avea cea mai aspra sanctiune pentru cei care au probleme cu legea", a declarat copresedintele PNL.

Alina Gorghiu a opinat ca propunerea convenita in comisia de conducere a PNL va fi acceptata si validata de delegati la Consiliul National al liberalilor de sambata.

"Imediat dupa, se vor inainta actele in termen, daca nu ma insel, de 10 zile, catre tribunal pentru a fi adoptat statutul. Norma se va aplica din momentul adoptarii statutului. Adica, maine, dupa vot, daca votul este favorabil, se va aplica aceasta dispozitie", a explicat copresedintele PNL.

Potrivit propunerilor avansate de conducerea liberala in privinta criteriilor de integritate, in cazul unei condamnari in prima instanta pentru o infractiune savarsita cu intentie, cel aflat intr-o astfel de situatie isi va pierde functiile de conducere detinute in partid, dar va ramane membru al formatiunii. In cazul unei condamnari definitive, liberalul aflat intr-o asemenea stare isi va pierde, pe langa functiile detinute in partid, si calitatea de membru al formatiunii.

Intrebata daca, in cazul impunerii de catre o instanta a controlului judiciar, in modificarile la Statutul PNL exista prevazuta o sanctiune, copresedintele liberal a spus ca exista o prevedere luata in urma cu mai bine de o luna de zile in Biroul Politic pentru cei aflati in arest preventiv, fie la domiciliu, fie in arestul Politiei, respectiv liberalul asupra caruia s-a impus masura arestului preventiv isi va pierde functiile detinute in partid.

Decizia privind organizarea Consiliului National la Pitesti a fost anuntata pe 27 aprilie de copresedintele PNL Vasile Blaga.

"Am decis convocarea Consiliului National al PNL pentru data de 23 mai la Pitesti, ora 12,00. Pe langa o analiza a situatiei politice la zi, vom aproba forma finala a programului de guvernare. Au fost parcurse toate etapele, am discutat in comisiile de specialitate, in organizatii, am discutat cu societatea civila, cu partenerii sociali, sindicate, patronate si suntem deja in faza in care urmeaza sa il aprobam, asa cum trebuie, in Consiliul National", declara Blaga la finalul sedintei Comisiei de unificare a PNL.

El preciza ca in cadrul Consiliului National vor fi aprobate modificarile la statutul partidului care se refera la integritate, dar si un calendar privind pregatirea si organizarea alegerilor locale.

"Ar trebui sa stabilim foarte clar criteriile si sa si stim exact cand si cum vor fi desemnati candidatii, astfel incat iarna sa ne prinda cu toate lucrurile rezolvate si din acest punct de vedere", spunea Blaga.