Senatorii liberali au depus marti o noua motiune simpla, dupa ce luni a fost respinsa motiunea liberalilor impotriva minisului muncii pe tema alocatiilor pentru copii, de data aceasta pe agricultura, intitulata: "Sa oprim jaful! Agricultura tarii si peste 1 milionde fermieri se zbat intre secera lui Daniel Constantin si ciocanul lui Victor Ponta!" Prin aceasta motiune, prezentata de viceliderul grupului PNL Tudor Barbu, liberalii solicita demisia ministrului Daniel Constantin.

Motiunea urmeaza sa fie dezbatuta, cel mai probabil, marti 26 mai.

Ce acuza liberalii (mai jos, cateva fragmente din textul motiunii. vezi in documentul atasat textul in intregime):

  • "Continuatorii echipei de aur Iliescu - Nastase, pe numele lor Victor Ponta si Daniel Constantin, mint agricultorii cu subventii, care nu sunt nici pe sfert suficiente ca sa-i protejeze in lupta cu agricultorii din Uniunea Europeana, iar mafia politica incearca sa transforme fermierul roman in sluga a intereselor straine."
  • "Agricultorul roman nu mai are loc sa vanda in propria tara."
  • "Cei care au facut profit mare si constant au fost cei care vand munca taranilor romani, in special supermarketurilr. Marii furnizori de inputuri, marii procesatori si marii comercianti sunt beneficiarii reali ai banilor produsi de agricultura noastra. Acesti bani pleaca, legal sau nu, in tari straine."
  • "In agricultura Romaniei au ramas doua componente: agricultorii - saraci, decapitalizati, neorganizati - si multinationalele puternice, foarte profitabile, fara probleme de capital, bine organizate."
  • "In anul 2014 puterm vorbi de o polarizare excesiva si o reala accentuare a dramei: cu stiinta echipei Daniel Constantin - Victor Ponta, fermierii nostri pierd si mai clar bataliile cu cei din Uniunea Europeana, iar profiturile cresc in contul celor care au pus deja genunchiul pe grumazul taranului roman."
  • "Prin impunerea atestatului de producator si a carnetului de comercializare, sute de mii de agricultori romani si asa necajiti si fara sperante de supravietuire, vor fi nevoiti sa renunte la productia agricola si sa devina noii asistati sociali ai guvernului Ponta."

In textul motiunii, liberalii amintesc si de verificarile pe care Constantin le-a facut la supermarketuri privind preturile produselor inainte de reducerea TVA la alimente:

"Cu doua saptamani in urma ministrul Daniel Constantin a fost protagonistul unei mascarade fara precedent. Verifica preturile intr-un supermarket, verificare prezentata cu surle si trambite pe toate canalele media. Masura reducerii TVA la alimente a generat o marire a preturilor cu scopul vadit de marire a profitului comerciantilor. Daniel Constantin, in loc sa verifice influenta scaderii TVA in ferme si in fabricile de prelucrare, facea vizite de lucru in supermarket. Ipocrizie maxima: desi stie ca nu are ce sa le faca, in ceea ce priveste pretul la raft, Constantin ii cheama la minister, pentru discutii, pe reprezentantii supermarketurilor de la care obtine promisiuni de inghetare a preturilor. Din felul in care s-au derulat evenimentele, asa cum au fost prezentate public in media, dar si din evolutia faptelor ascunse, se contureaza un tablou in care Daniel Contantin joaca rolul de protector al supermarketurilor si nu al agricultorilor si al fabricilor de procesare. Afirmam asta deoarece, in timpul ce ministrul facea mari eforturi ca sa demonstreze ca preturile nu cresc, in spatele usilor inchise, supermarketurile fortau producatorii romani sa mareasca discountul cu 5-8 procente".