Presedintele Klaus Iohannis a participat miercuri seara la evenimentul dedicat implinirii a 140 de ani de la infiintarea Partidului National Liberal. In deschiderea discursului sau in fata liberalilor, Iohannis le-a transmis fostilor colegi din PNL ca "mi-a fost dor de voi" si i-a avertizat in gluma ca "sunt hotarat sa va vorbesc ceva mai mult".

Klaus Iohannis a facut referire la fondarea PNL in casa unui englez, la contributia Bratienilor in aducerea pe tron a unei dinastii straine, dar si la represiunea comunista asupra liberalilor.

Printre cei aflati in primul rand al invitatilor se numara - pe langa presedintii Mircea Ionescu Quintus, Alina Gorghiu si Vasile Blaga - si Crin Antonescu si Mircea Geoana.

Klaus Iohannis le-a atras atentia liberalilor ca populatia asteapta de la ei schimbarea: "Oamenii va privesc si oamenii asteapta sa fiti schimbarea pe care si-o doresc". Sa nu lasati nimic sa fie mai important decat a va tine promisiunile, sa nu lasati emotii de moment sa va abata de la drumul comun", a spus el, in conditiile in care PNL a fost marcat recent de o serie de scandaluri legate de declaratii critice ale vechilor liberali fata de fostii membrii ai PDL.

Intrebat la finalul discursului sau despre preluarea guvernarii de catre PNL, Klaus Iohannis a raspuns: "Mi-i doresc la guverare si le doresc la guvernare".

Ziaristii l-au intrebat daca acest lucru s-ar putea intampla in acest an, in conditiile in care liberalii au anuntat depunerea unei motiuni de cenzura, dar presedintele s-a marginit sa declare: "Vom vedea, cine stie".

Presedintele a notat, in discursul rostit la Ateneu, ca PNL traverseaza in prezent "un moment fast", in conditiile in care "partidul are cea mai mare cota de incredere din toata istoria sa".

"Bratienii si ceilalti fruntasi ai PNL care au facut Romania moderna nu au vazut altceva decat Romania, singura, unica Romanie. Aceasta Romanie mi-o doresc si v-o doresc. La multi ani!", a incheiat seful statului.

Cu aceasta ocazie, Klaus Iohannis a primit Premiul Bratianu.

Iata mai jos discursul sustinut de Klaus Iohannis (sursa - Administratia Prezidentiala)

"Domnule Presedinte Mircea Ionescu-Quintus,

Stimata doamna,

Domnule Presedinte Antonescu,

Doamna Presedinte Alina Gorghiu,

Domnule Presedinte Vasile Blaga,

Stimati invitati,

Dragi prieteni liberali,

Inainte de orice, va multumesc pentru invitatie si pentru extraordinara primire pe care mi-ati facut-o in aceasta seara. Mi-a fost dor de voi! Sunt miscat si onorat sa fiu din nou in mijlocul vostru, intre voi, cu voi, de care ma simt atat de aproape.

Dar nu pentru a va povesti despre mine sunt aici, ci pentru va spune cateva lucruri despre izbanda. Ar putea sa va mire, insa sunt hotarat ca in aceasta seara sa vorbesc ceva mai mult. Si nu pentru ca sunt decis sa imi schimb stilul, ci pentru ca evenimentul de astazi este unul cu totul special.

Vreau sa va vorbesc despre trecut, despre prezent si despre viitor. Caci ce prilej mai bun poate fi gasit decat o incursiune in istoria liberalilor romani, istorie care se intinde, iata, deja pe trei secole. Sarbatoarea de astazi ¬ 140 de ani de la fondarea PNL ¬ este de fapt izbanda liberalismului intr-o parte de lume in care provizoratul, nesfarsita lipsa de armonie, strategiile perdante si ideile admirabile ramase in faza de proiect au constituit, intr-un fel, regula in politica. Cu umor, am putea gasi insa, in istoria PNL, cateva adevaruri care intaresc regula ca liberalii au imbinat valorile autohtone cu inovatia. Poate nu intamplator, Partidul National Liberal a luat fiinta in casa unui englez, Bratienii au contribuit din plin la aducerea dinastiei straine, iar in plin secol XXI, liberalii si-au ales ca presedinte un etnic german.

Intorcandu-ma la izbanda liberalismului, vreau sa subliniez marile cuceriri ale partidului din care cu onoare faceti astazi parte. In secolul al XIX-lea, liberalismul romanesc s-a confundat cu modernizarea si emanciparea nationala. Romania de astazi datoreaza o nesfarsita recunostinta Partidului National Liberal pentru cateva creatii pe care le rostim cu mandrie: unitatea nationala, independenta, statul modern.

De asemenea, economia romaneasca din secolul al XIX-lea pana astazi este in buna masura creatia gandirii liberale, pe care numeroase figuri ale PNL au consolidat-o si au aparat-o. ¬Prin noi insine¬ nu a fost o lozinca intre atatea lozinci din politica romaneasca. Ea a capatat un sens in mintile si in faptele unor tineri scoliti la marile universitati ale Europei si reveniti acasa pentru ca, nu-i asa, ideile trebuie traite. Se cuvine aici sa spun un cuvant si despre drepturile si libertatile cetatenesti si despre constitutionalismul romanesc, ai caror promotori au fost deseori liderii PNL. Reformele profunde ale Romaniei moderne sunt de asemenea legate de guvernarile liberale si poarta pecetea virtutilor admirabile ale unor fruntasi care s-au asezat demult in cartile de istorie.

Odata cu venirea comunismului, Partidul National Liberal a fost supus persecutiilor. Pentru vrednicia lor militanta si pentru credinta lor, membrii sai au fost inchisi sau chiar ucisi in inchisorile comuniste. Istoria insa nu poate uita ca jerfa lor nu a fost in zadar, iar faptul ca noi suntem astazi, aici, serband 140 de ani de la fondarea PNL, este si un omagiu adus lor.

Imediat dupa 1989, PNL a reluat cu devotament efortul pentru izbanda liberalismului. Fostii membri ai TNL din perioada interbelica, cei mai multi trecuti prin inchisorile comuniste, impreuna cu tinerii anilor 90 au recladit partidul. Nu fara framantari, sciziuni, un parcurs sinuos si nenumarate diviziuni, PNL s-a reunificat intr-un final.

Doamnelor si domnilor,

Partidul National Liberal traverseaza astazi un moment fast. Nu este o intamplare, ci rodul unui efort constant si consecvent. Anul trecut, PNL a devenit marele partid al dreptei romanesti, membru cu drepturi depline al celei mai mari familii politice europene, in noiembrie 2014 a castigat alegerile prezidentiale, iar astazi, partidul are cea mai mare cota de incredere din toata istoria sa.

Sunt convins ca celor care n-au fost membri ai acestui partid, le e greu sa-l inteleaga. Nu este un partid perfect. Deosebirea intre dumneavoastra si alte partide este insa spiritul in care traiti politica. PNL nu inseamna doar numele, traditia si istoria. Pentru mine, liberal este cel care practica liberalismul, nu cel care se declara sus si tare liberal. De aceea, va cer, cu multa incredere, sa duceti mai departe ideile si valorile liberalismului. Mandria noastra e aceasta: demnitatea unui partid care a plecat, acum 140 de ani, sa-si gaseasca calea. Prin tot ce a infaptuit si a realizat, cred cu tarie ca a gasit-o.

Dragi prieteni,

Am spus ca voi vorbi si despre prezent si despre viitor. Am pornit impreuna pe un drum in 2014. Un drum nu pentru un om, nu pentru un partid, ci pentru aceasta tara si oamenii ei. Ne regasim astazi in alte roluri si responsabilitati, in alte circumstante, dar drumul este acelasi. Ne unesc aceleasi valori si angajamente.

Nu exista mod mai bun de a onora trecutul decat prin a construi un viitor pe masura. Iar pentru acest partid nu exista mod mai bun de a-si duce mai departe traditia decat prin a raspunde asteptarilor pe care cetatenii le au de la el.

Oamenii va privesc si asteapta sa fiti schimbarea pe care si-o doresc. Va indemn sa fiti mereu constienti de acest lucru, sa nu lasati nimic sa fie mai important decat a va tine promisiunile, sa nu lasati emotii de moment sa va abata de la drumul comun.

In final, doresc sa va multumesc pentru solidaritatea de care ati dat dovada pentru ca PNL sa existe. Imi exprim recunostinta fata de dorinta dumneavoastra de a face din Romania o tara puternica si prospera. Bratienii si ceilalti fruntasi ai PNL care au facut Romania moderna nu au vazut altceva decat Romania, singura, unica Romanie. Aceasta Romanie mi-o doresc si v-o doresc! La multi ani!"

Discursul complet al Alinei Gorghiu la evenimentul gazduit de Opera Nationala:

"Va multumesc pentru prezenta la acest eveniment care marcheaza o saptamana luminoasa pentru noi, liberalii. La sfarsitul acesteia, pe 24 mai, Partidul National Liberal implineste 140 de ani. Este o saptamana a bucuriei si a recunostintei, un prilej de aduceri aminte din istoria partidului si, de ce nu, un moment pentru a privi in viitor cu incredere!

Astazi vorbim de o Romanie stapana pe propriul destin, o tara democratica intr-o Europa unita pentru ca au existat oameni politici liberali care au crezut intr-un asemenea destin al natiunii noastre. Si nu gresim daca observam ca nu doar felul in care gandim prezentul si viitorul ne separa de adversarii nostri politici, ci si modul de raportare la trecut. In timp ce liderii actualului partid de guvernamant fug de inaintasii lor, nici nu le mai tin minte numele, noi, liberalii, ni-i asumam cu toata chemarea pe ai nostri.

O alta diferenta dintre noi si adversarii nostri politici este ca PNL face istorie, in timp ce ei doar fac parte din istorie. Ziua de 24 mai nu este doar o sarbatoare a liberalilor, ci una a tuturor romanilor pentru ca PNL s-a nascut ca proiect politic avand ca obiectiv cauza nationala. Liberalii au avut viziune, strategii si lideri pentru a realiza tot ce si-au propus romanii: unitate, independenta, modernizare.

Este un moment potrivit sa spunem ca istoria PNL este mai mult decat o haina frumoasa pe care o imbracam in momente de sarbatoare. Istoria PNL ne arata si drumul!

Astazi, avem din nou responsabilitatea de a alunga din sufletul si mintea romanilor tot ce inseamna pesimism, neincredere, resemnare! Actiunea noastra politica trebuie sa aiba ca tinta principala lansarea unui efort de recladire nationala si de renastere a spiritului de invingator.

Stimati colegi din Partidul National Liberal,

Astazi cinstim istoria si prezentul, spiritul civic si libertatea, individul si natiunea. Acestea sunt punctele cardinale ale proiectului politic care a fost dintotdeauna Partidul National Liberal.

La 140 de ani de la infiintare, avem motive sa fim mandri ca suntem liberali!

Noul, dar vechiul Partid National Liberal este o forta in politica romaneasca si va fi cel mai puternic partid din Romania pentru multi ani de acum inainte! Nu este o ambitie egoista a noastra. De cate ori PNL a fost puternic, Romania a fost puternica!

La multi ani, PNL!"