Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, considera ca deputatul Lucia Varga sustine "cu prea multa ardoare argumentele sau doleantele firmei Holzindustrie", in timp ce fata de initiativa Consiliului Concurentei de a trimite presedintelui o scrisoare pe tema Codului Silvic are anumite suspiciuni, potrivit Agerpres.

'Cred ca doamna Varga sustine cu prea multa ardoare argumentele sau doleantele firmei austriece. Firma austriaca a ridicat aceleasi probleme pe Codul Silvic votat in Parlamentul Romaniei la fel ca si doamna deputat. Cand vezi, totusi, ca doi-trei oameni se duc in aceeasi directie si toti ceilalti, marea majoritate, in alta directie, nu te gandesti ca poate ar fi si o suspiciune? Eu as vrea sa n-am semne de intrebare si imi doresc foarte mult acest lucru pentru ca o cunosc pe doamna Varga. Marturisesc sincer ca nu mi-as dori ca doamna Varga sa sustina o firma care, de fapt, a detinut un monopol in Romania in detrimentul unor firme mici (...)', a declarat, luni seara, la Digi 24, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu.

De asemenea, ministrul Mediului a precizat ca are suspiciuni fata de initiativa Consiliului Concurentei de a trimite catre Presedintie o adresa, afirmand, totodata, ca la firma austriaca lucreaza, in prezent, si persoane ce au fost angajate la Autoritatea pentru Concurenta.

'Aici, la Consiliul Concurentei, chiar am niste suspiciuni, cu hartia data de la Consiliul Concurentei si circulatia ei catre Presedintie cu semnul de intrebare asupra acelorasi articole (monopol, 10 hectare etc). Oare de ce nu au spus articolul 70 din Codul Silvic si au venit exact pe aceste articole. Daca suprapunem si persoanele care lucreaza acum la Holzindustrie si care au lucrat la Consiliul Concurentei parca e prea mare coincidenta. Consider ca este o institutie care ar fi trebuit sa fie intr-adevar neutra', a punctat ministrul Gratiela Gavrilescu.

Aceasta a adaugat ca dovezile video prezentate in mass-media referitoare la Holzindustrie pot conduce pe oricine la ideea de suspiciune fata de practicile companiei austriece.

'Daca luam efectiv numai dovezile video prezentate in mass-media, am putea sa spunem ca exista suspiciuni. Atat timp cat niste domni care conduc efectiv acea companie isi permit sa ceara cu un anumit document o masa lemnoasa, exista, deci, niste suspiciuni din start. In momentul in care am dat ordin de control la Holzindustrie, m-am gandit ca nu se poate numai la societatea respectiva (...) Circulatia masei lemnoase are, banuiesc, un circuit mult mai mare. Atunci pot aparea multe firme inter-puse, firme care sa nu fie inregistrate, ci 'firme fantoma'. Altfel, nu ar fi asa mare diferenta intre masa lemnoasa care se taie si masa lemnoasa care se regaseste prin productia efectuata de fiecare producator de mobila, prin productia inregistrata pe cherestea", a explicat ministrul Mediului.

Compania austriaca Schweighofer Holzindustrie atentiona, vineri, ca s-ar putea retrage din Romania din cauza noului Cod Silvic, actiune care ar putea pune in pericol pana la 3.000 de locuri de munca, a transmis APA.

Un purtator de cuvant al Schweighofer Holzindustrie a declarat, astfel, ca 'impactul noii legi nu poate fi estimat', dar ca este posibil ca unele locatii sa fie inchise.

Holzindustrie Schweighofer are, in prezent, 2.670 de angajati in Romania, iar pana la finele anului ar putea ajunge la peste 3.000. Compania cu sediul la Viena i-a scris in toamna anului 2014 prim-ministrului roman Victor Ponta, amenintand ca va recurge la concedieri in masa.

Purtatorul de cuvant al lui Schweighofer a subliniat, vineri, ca, in ultima perioada, au fost facute publice o serie de detalii din noul Cod Silvic. Legea include un articol potrivit caruia o societate poate prelucra doar 30% dintr-un tip de lemn.

In data de 10 mai, directorul companiei Gerald Schweighofer a trimis o scrisoare deschisa CSAT-ului in care avertizeaza ca 'o implementare a acestui articol ne-ar putea obliga sa concediem angajati'. In scrisoarea catre premierul Ponta, grupul austriac avertiza ca ar putea concedia toti angajatii.

Schweighofer este in Romania din 2002. Recent, organizatia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicitatii un film in care arata cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer accepta cu buna stiinta si recompenseaza lemnul taiat ilegal printr-un sistem de bonificatie. In schimb, compania austriaca respinge acuzatiile.

Corpul de control al primului ministru a anuntat, in data de 10 mai, ca a constatat in cursul verificarilor facute o serie de nereguli la Directia Silvica Maramures in care este implicata si firma austriaca Holzindustrie Schweighofer SRL. Potrivit documentului referitor la exploatarea fondului forestier administrat de stat, timp de patru ani societatea austriaca a exploatat un volum total de 126.292 metri cubi masa lemnoasa pe picior, fata de volumul total de 200.000 metri cubi pe care trebuia sa-l exploateze conform contractului de vanzare-cumparare, ceea ce a avut drept consecinta diminuarea veniturilor Romsilva cu suma totala de 2.152.590 lei.

Premierul Victor Ponta declara, la jumatatea saptamanii trecute, ca mai multi politicieni liberali au avut intalniri in 'calitate oficiala si privata' cu reprezentantii firmei austriece de prelucrare a lemnului Schweighofer si ca au dezinformat Administratia Prezidentiala pe tema Codului Silvic.

In replica, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca a luat act de declaratiile premierului Victor Ponta pe tema unei posibile influente la nivelul Administratiei Prezidentiale pe Codul Silvic si a calificat aceste afirmatii drept surprinzatoare si false. Seful statului a anuntat ca a cerut directorului SRI, Eduard Hellvig, sa cerceteze cu maxima seriozitate afirmatiile prim-ministrului si a precizat ca, daca acestea nu se confirma, premierul va raspunde pentru acuzatiile aduse.