PNL ar putea vota Codul Silvic daca se elimina articolul 20 care ofera posibilitatea exploatarii suprafetelor de padure mai mici de 10 hectare fara amenajament silvic, respectiv fara obligatia reimpaduririi, a declarat luni fostul ministru liberal pentru Ape si Paduri, Lucia Varga.

Potrivit definitiei din dictionar, amenajamentul silvic reprezinta sistemul de masuri pentru organizarea exploatarilor forestiere, cuprinzand refacerea, ameliorarea, marirea fondului forestier, protectia si exploatarea lui rationala. Cu alte cuvinte, atunci cand face amenajamentul silvic, specialistul spune cati copaci poti taia astfel incat padurea sa se poata regenera.

PNL cererea retrimiterea la comisii a cererii de reexaminare a Codului Silvic si admiterea discutarii in parte a art 20 si eliminarea acestuia, a declarat, intr-o conferinta de presa, Lucia Varga.

Aceasta a argumentat ca aprobarea unei legi care permite taierea padurilor fara documente tehnice si fara amenajament silvic reprezinta "un atentat la siguranta cetatenilor si a comunitatilor", in conditiile in care exista peste 200.000 de hectare de paduri in zona de stricta protectie, lacuri de acumulare, pante mai mari de 30% si care au un rol de protectie in caz de viituri.

O taiere a acestora ar putea conduce la "colmatarea cursurilor de apa, alunecari de teren, inundatii", a spus Lucia Varga, care a adaugat:

"PNL ar putea vota codul silvic initiat de PSD numai daca acest art 20 va fi rediscutat in comisie si eliminat. Altfel va vota impotriva acestui Cod Silvic".

La inceputul saptamanii trecute, comisiile de specialitate de la Camera Deputatilor au respins cererea facuta de presedintele Klausi Iohannis pentru reexaminarea Codului Silvic, urmand ca proiectul sa fie supus la vot in plenul Camerei, unde PSD are majoritate.

Citeste aici:

  • De ce Codul Silvic trebuie rediscutat in Parlament si care sunt probleme acestei legi dincolo de batalia intre PSD si Klaus Iohannis