Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a nominalizat-o pe Lucia Varga, deputat PNL, ca fiind persoana la care s-a referit in special drept cea care a promovat in Parlament interesele Schweighofer pentru Codul Silvic, aratand ca nu intalnirile cu firma sunt anormale, ci sustinerea unor interese private, transmite Mediafax.

Lucia Varga a fost secretar de stat in Ministerul Mediului in 2005-2008 si ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura in Guvernul Ponta din decembrie 2012 pana la iesirea PNL de la guvernare.

Intrebat, duminica seara, la Romania TV, daca Lucia Varga este persoana la care s-a referit ca fiind parlamentarul care, pe baza unei calitati publice anterioare, ar fi promovat in Parlament interesele Schweighofer, Ponta a raspuns: "Exact!".

El a precizat ca nu intalnirile unui parlamentar cu reprezentantii unei firme sunt anormale, ci faptul ca acel politician promoveaza pe urma cu obstinatie anumite prevederi legale care favorizeaza firma respectiva.

Ponta a apreciat totodata ca presedintele Klaus Iohannis nu vazuse exact care au fost declaratiile sale pe aceasta tema, inainte sa se pronunte, si ca nu are sentimentul ca buna sa colaborare de pana in prezent cu seful statului se apropie de final, apreciind ca va colabora in continuare foarte bine cu acesta, chiar daca "presa basista" este nemultumita ca presedintele si prim-ministrul nu se cearta.

"E o mare nemultumire in randul presei basiste, care a ramas basista si dupa ce a plecat Basescu, ca de ce nu ne certam. Si inteleg aceste lucruri, dar nu... Eu cred ca vom colabora in continuare foarte bine", a declarat premierul, potrivit Agerpres.

Intrebat cum apreciaza trendul relatiei cu seful statului, Ponta a spus: "Eu sunt un pic subiectiv, pentru ca mie mi se pare, comparand cu relatia cu Traian Basescu, mi se pare extraordinar de buna relatia mea cu domnul Iohannis".

"Adica, asa ca au mai aparut mici nemultumiri, chiar nimica toata, si chiar putem sa vorbim, sa le lamurim. Deci, din punctul acesta de vedere, eu nu pot decat sa compar cu ce am trait doi ani si jumatate si a fost un cosmar institutional. Acum, nici vorba de asa ceva. In rest, sigur, ca sunt sase luni (de la venirea lui Iohannis la Palatul Cotroceni - n.r.) sunt foarte multe lucruri de rodat, dar eu sunt convins ca, din punct de vedere institutional, lucrurile merg de o mie de ori mai bine pentru ca si acolo unde apar mici sincope nu se compara cu batalia aceea nesfarsita de dinainte de decembrie (2014 - n.r.)", a mai declarat premierul.

Sambata, Ponta a declarat ca isi mentine acuzatiile la adresa "unei doamne deputat, fost ministru, de la PNL" care s-a intalnit cu firma austriaca Schweighofer pentru Codul Silvic si promoveaza in Parlament interesele unei firme private, precizand din nou ca are date in acest sens.

El a sustinut totodata ca nu exista un conflict intre el si presedintele Klaus Iohannis pe aceasta tema.

Ponta a afirmat si vineri ca acuzatiile sale legate de un sprijin politic pentru firma austriaca Holzindustrie Schweighofer pentru Codul Silvic au vizat doar "o doamna deputat PNL, fost ministru" si alti deputati PNL si nu s-au referit la persoane din jurul presedintelui Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a cerut, joi dimineata, directorului SRI sa verifice de ce informatii beneficia premierul Ponta, despre o posibila intalnire a unor oameni din anturajul sau, cu procesatori de lemn, aratand ca declaratiile sunt foarte grave si, daca se dovedesc a nu fi adevarate, trebuie sa raspunda.

Seful statului a reactionat, la Aeroportul Otopeni, la afirmatia premierului Ponta de miercuri, seara, dintr-o emisiune TV, cand a spus ca "lideri din PNL au avut intalniri private si pe baza functiei publice ocupate anterior cu reprezentanti ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformandu-l ulterior pe presedintele Klaus Iohannis" si ca "are informatii concrete legate de aceste intalniri, dar nu a dorit sa prezinte numele acelor liberali, spunand doar ca este convins ca institutiile statului monitorizeaza situatia si vor informa Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in reuniunea care va analiza si problema Codului Silvic si care a fost programata pentru luna iunie".

"Mi se pare o declaratie foarte curioasa. Recunosc ca am luat act cu surprindere de aceasta declaratie. Afirma la televizor tanarul prim-ministru ca ar avea el informatii de la servicii cum ca oameni din anturajul meu s-ar fi intalnit cu diferiti reprezentanti ai unor procesatori de lemn, si lasa sa sa se inteleaga ca ar exista un fel de trafic de influenta la nivelul presedintelui", a spus seful statului, inainte de plecarea spre Milano.

El a adaugat ca acest lucru este "surprinzator si fals".

"Am verificat la nivelul Administratiei Prezidentiale, si nu a existat niciun fel de discutii, nici cu lobby-isti si nici macar cu fosti colegi din PNL, pe aceasta tema", a mai spus presedintele.

El a continuat: "Luand act de declaratiile premierului de aseara, am rugat organele abilitate sa verifice de ce fel de informatii dispunea premierul, daca ele se confima sau nu. Daca se confima, sa se ia masurile de urgenta care se impun, si daca nu, premierul va raspunde pentru aceste afirmatii. Astfel de afirmatii de insinuare a unui trafic de influenta la nivelul presedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmatii, prin care vrea sa para interesant la televizor. Sunt mult mai grave si vor fi tratate ca atare. Sper ca aceasta scapare sa nu insemne o revenire la logica din campanie, promovata atunci de candidatul Ponta".

Klaus Iohannis a anuntat ca nu am vorbit cu premierul, dar ca dimineata a avut o discutie cu directorul SRI, si l-a rugat foarte oficial sa analizeze cu maxima eficienta si seriozitate aceste afirmatii ale premierului.

Presedintele a mai mentionat ca, atunci cand a retrimis Codul Silvic in Parlament, a existat un document pe care s-au bazat. "Este documentul care ne-a fost transmis, fara sa fie cerut, de catre Consiliul Concurentei, prin care ne-a atras atentia ca exista riscul de infringement pentru Romania, exista riscul sa nu fie conforma legea cu legislatia europeana", a explicat seful statului.

El a adaugat ca "i s-a parut un lucru foarte serios".

"Vreau sa supliniez, in acest context, ca nu numai presedintele ci si primul-ministru are datoria sa vegheze ca legislatia romaneasca sa fie in concordanta cu legislatia europeana. Eu nu ma joc cu legile Romaniei. Nu a existat niciun indiciu ca cineva ar fi intervenit pentru aceasta chestiune, la mine, oricum, nu, si nici la nivelul Administratiei Prezidentiale", a tinut sa mai transmita seful statului.