UDMR vrea indexarea pensiilor celor cu stagiul militar efectuat la obiective precum Canalul Dunare-Marea Neagra

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 14 mai 2015, 18:36 Actualitate | Politic

Grupul parlamentar al UDMR a depus, miercuri, la Camera Deputatilor, o propunere legislativa care prevede indexarea pensiilor pentru categoriile de persoane care, inaintea datei de 1 ianuarie 1990, in perioada efectuarii stagiului militar obligatoriu, au prestat activitati fizice executand lucrari si constructii in diverse domenii ale economiei nationale: exploatare miniera, rafinarii petroliere, agricultura, respectiv Canalul Dunare-Marea Neagra.

Initiatorii proiectului de lege sunt deputatii UDMR Kerekes Karoly si Korodi Attila.

Potrivit unui comunicat de presa citat de Agerpres, Kerekes Karoly a declarat ca legislatia din domeniul pensiilor aflata in vigoare prevede faptul ca stagiul militar constituie stagiu de cotizare asimilat, iar in calculul punctajului lunar se are in vedere 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective. Acesta a amintit ca, in perioada regimului comunist, militarii in termen isi desfasurau activitatea in conditii de munca 'extrem de periculoase si precare".

"Daca o persoana fizica/civila, presteaza munca fizica in astfel de conditii, conform legilor in vigoare, este incadrata in categoria I de munca. Astfel, este nedrept pentru respectivii militarii in termen faptul ca li se calculeaza doar 0,25 punctaj individual de pensie, pentru perioada in care au muncit in conditii extrem de dificile si daunatoare. Masura reparatorie propusa de UDMR consta in majorarea valorii punctelor de pensie cuvenite cu 50, respectiv 25 la suta, proportional cu perioada lucrata si in functie de incadrarea in grupele I si/sau II de munca a unitatii economice respective sau a locului de munca, respectand clasificatia in vigoare in acea perioada si in corelatie cu normele in vigoare in prezent", a afirmat Kerekes Karoly, citat de comunicatul UDMR.

El a adaugat totodata ca, potrivit initiativei UDMR, nu numai soldatii vor beneficia de cresterea punctului de pensie ci, de asemenea, si acei civili care au fost inrolati pentru serviciu militar extraordinar.

"Trebuie sa acordam despagubiri morale si materiale tuturor persoanelor care, in perioada fostului regim, sub pretextul efectuarii serviciului militar obligatoriu, au prestat munca fizica in conditii deosebit de dificile. Prin urmare, am elaborat aceasta lege prin care propunem indexarea pensiilor pentru pensionarii care fac parte din categoriile mentionate", a informat deputatul Korodi Attila, unul din initiatorii modificarii legislative.

Politicianul UDMR a reiterat faptul ca, in anul 2002, la initiativa Asociatiei fostilor militari din detasamentele de munca fortata, a fost votata o lege similara in scop compensator.

"Insa respectivul act normativ, Legea nr. 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950-1961 a reprezentat un gest reparator pentru acei militari in termen care au executat diverse lucrari si constructii pe care ministerele le aveau in plan sau au contribuit masiv la indeplinirea normelor de productie in diferite unitati economice", se arata in comunicatul UDMR, care precizeaza ca initiativa doreste sa remedieze acest aspect.

[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

2003 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  DARNICIE (Joi, 14 mai 2015, 18:50)

  ic.ram1945 [utilizator]

  Se obseva, ca in ultimul timp, fiecare partid, descopera ceva incorect in legea pensiilor, propun( pe banii nostri nu pe banii lor) indexarea pensiilor la diferitele caregorii de pensionari, normal, sa-si justifice pretentiile crecande ale lor.Normal, ca miltarii care au participat la lucrarile de la Canal, Insula Mare a Brailei, minele din Valea Jiului, Casa Poporului trebuia sa primeasca ceva sporuri fata de ofiterii/subofiterii etc care s-au plimbat toata viata cu o mapa, si care au iesit de tineri in pensie cu o pensie relativ foarte mare in comparatie de ex. cu un tractorist,care are pensie sub 1000 lei cu o sanatate subreda etc etc
 • +1 (1 vot)    
  UDMR (Joi, 14 mai 2015, 19:23)

  andreitr [utilizator]

  se apropie si de tine DNA. Si acolo n-o sa mai fiti discriminati pozitiv "pe criterii etnice" asa cum v-a obisnuit in Transilvania guvernul Ponta.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică