Presedintele Partidului M10, europarlamentarul Monica Macovei, ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa retrimita in Parlament Legea alegerilor locale, motivand ca actuala forma votata face "reteaua de baroni locali sa continue sa existe". Monica Macovei a declarat, joi, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca pe langa lipsa de reprezentativitate a unui primar ales cu 12% din voturi "e vorba de lupta impotriva coruptiei si fraudei si a furtului din banul public".

Monica MacoveiFoto: Parlamentul European

"Solicit presedintelui Klaus Iohannis sa retrimita in Parlament Legea alegerilor locale, pentru ca, asa cum s-a votat, primarii pot fi alesi din primul tur cu 12%, iar presedintii de Consililii Judetene dintre consilieri, nu de cetateni. Asta face ca reteaua de baroni locali sa continue sa existe, ca reprezentativitatea primarilor si presedintilor de CJ sa fie mica si duce la lipsa competitivitatii de proiecte in folosul comunitatii. Pe langa lipsa de reprezentativitate a unui primar ales cu 12% din voturi, e vorba de lupta impotriva coruptiei si fraudei si a furtului din banul public. Reteaua de furat din banul public ramane neatinsa", a spus Monica Macovei, citata de Mediafax.

Potrivit acesteia, retrimiterea Legii alegerilor locale in Parlament ar fi "un semn de curaj" din partea sefului statului, de a continua lupta impotriva coruptiei, de a face o bresa in reteaua de baroni locali.

Camera a adoptat, in 6 mai, cu 278 voturi pentru, 22 impotriva si 14 abtineri, proiectul de lege privind alegerilor locale, stabilind ca presedintii Consiliior Judetene vor fi alesi indirect prin vot secret al consilierilor judeteni, cu majoritate simpla, iar primarii vor fi alesi intr-un singur tur.

Proiectul care modifica trei legi, si anume legea alegerilor locale, administratiei locale si statutul alesilor locali, a fost adoptat in forma stabilita de Comisia de cod electoral, fiind aprobat anterior de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.

De asemenea, primarii si presedintii CJ vor putea fi reprezentanti in adunarile generale ale asociatiilor cu activitatea in serviciile de utilitati publice, Camera Deputatilor respingand cererea de reexaminare a presedintelui la legea serviciilor comunitare si mentinand forma initiala a legii.

Legea serviciilor comunitare de utilitati publice care prevedea si faptul ca primarilor si presedintilor Consiliilor Judetene li se acorda calitatea de reprezentanti ai comunelor, ai oraselor, respectiv municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, avand ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice a fost adoptata in iunie 2014, insa presedintele Traian Basescu a retrimis-o pentru reexaminare in Parlament.