Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind stabilirea metodologiei de aprobare, arborare si folosire a steagurilor proprii de catre unitatile administrativ - teritoriale, care prevede ca doua sau mai multe unitati de acest gen nu pot avea steaguri identice, informeaza Agerpres.

Decizia a fost luata cu 275 de voturi favorabile, doua impotriva si patru abtineri.

Potrivit proiectului de lege, fiecare unitate administrativ - teritoriala poate supune aprobarii Guvernului steagul propriu si unic pe baza hotararii autoritatii deliberative.

"Doua sau mai multe unitati administrativ - teritoriale nu pot avea steaguri identice. Nerespectarea prevederilor prezentei legi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei", mai arata proiectul de lege.

Potrivit acestuia, culoarea si simbolurile steagurilor nu pot aduce atingere simbolurilor nationale si nu pot contine simboluri ale altor state. Unitatile administrativ - teritoriale arboreaza steagurile proprii numai la sediile autoritatilor administratiei publice locale, precum si la cele ale institutiilor serviciilor publice de interes public, la intrarea principala, deasupra acesteia si numai impreuna cu drapelul Romaniei si drapelul Uniunii Europene.

"In unitatile administrativ - teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor denumirea unitatii teritoriale poate fi mentionata si in limba minoritatilor nationale si va fi scris cu acelasi caracter de litere si de aceasi marime cu numele in limba romana si sub numele unitatii in limba romana", se mai arata in proiect.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 30 septembrie 2014, Camera Deputatilor este for decizional.