PNL acuza PSD ca, prin Codul Silvic, ar dori sa scoata 1,2 milioane de hectare de padure din fondul forestier national, a declarat, luni, deputatul PNL Tinel Gheorghe, aratand ca liberalii nu vor vota Codul, daca nu le sunt acceptate amendamentele care se suprapun pe cele ale presedintelui Klaus Iohannis.

Viceliderul deputatilor PNL Tinel Gheorghe a spus ca liberalii au obiectii la Codul Silvic, care se suprapun pe cele ale presedintelui Klaus Iohannis formulate in cererea de reexaminare a Codului trimisa Parlamentului, transmite Mediafax.

"Cu privire la Codul Silvic, am avut obiectii si ne mentinem obiectiile, ele s-au suprapus pe obiectiile presedinteleui Klaus Iohannis. Am depus amendamente la Codul Silvic si credem ca, in momentul de fata, PSD incearca sa scoata 1,2 milioane de hectare de padure din fondul forestier national si de sub regimul silvic. Este una dintre cele mai mari afaceri. Modificarea articolului 20 ar fi pentru Romania cel mai mare dezastru ecologic, am scadea dintr-o data suprafata fondului forestier national la 22%, fata de 32-33% cat este acum. Acesta este si substratul pentru care PSD a iesit cu scandalul Schweighofer, ca sa acopere scandalul scoaterii din fondul forestier national", a aratat Tinel Gheorghe, intr-o conferinta de presa.

"Afacerea Schweighofer a intrat in Romania ca o afacere a familiei primului ministru Victor Ponta. In 2003, ministrul Agriculturii era Ilie Sarbu, iar secretar de stat la paduri era Adam Craciunescu, care, in momentul de fata, este director general al Regiei Nationale a Padurilor. (...) Asta a fost o afacere de familie, se vrea in continuare o afacere de familie", a adaugat Tinel Gheorghe.

Deputatul PNL Lucia Varga a precizat ca PNL voteaza Codul Silvic numai daca se accepta amendamentele liberalilor. PNL propune eliminarea articolului 20 din Codul Silvic, care "permite taierea padurilor pana la 10 hectare fara amenajament silvic".

"Nu vrem sa legiferam coruptia in Romania", a adaugat Varga, sustinand ca peste un milion de hectare risca sa fie taiate dupa bunul plac al padurarilor.

Cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis la Codul Silvic urmeaza sa intre, marti, in dezbaterea comisiilor juridica, de agricultura si de mediu.

PSD isi mentine pozitia de a adopta un Cod care sa previna si sanctioneze defrisari ilegale si monopolul, a anuntat, sambata, liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Senatul a respins, saptamana trecuta, modificarile solicitate prin cererea de reexaminare si a votat legea in varianta initiala.

Codul Silvic a starnit mai multe proteste, dar si acuzatii la adresa presedintelui Iohannis ca ar avea legaturi cu firma austriaca Schweighofer.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat, vineri, la Suceava, ca asupra presedintelui Romaniei Klaus Iohannis "planeaza o suspiciune" ca nu ar fi de partea romanilor pentru ca nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament si a cerut reexaminarea legii.Vineri, purtatorul de cuvant al PSD a afirmat ca vrea sa creada ca respingerea Codului Silvic nu a fost rezultatul lobby-ului unei firme din industria lemnului.