Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (MCA Romania) cere Guvernului si Administratiei prezidentiale sa ia masuri impotriva fostului detinut politic, Octav Bjoza, demnitar si decorat cu cea mai inalta distinctie a tarii de catre presedintele Iohannis, dupa ce aceasta a participat la o ceremonie dedicata unor membri ai Miscarii Legionare, se arata intr-un comunicat al Centrului pentru Monitorizare si Combatere a Antisemitismului.

MCA Romania sustine ca Octav Bjojza a participat, în data de 5 mai 2015, alături de dl. Florin Dobrescu, la o ceremonie dedicată unor membri ai Mișcării Legionare.

"Aceasta ultima aparitie publica a dlui Bjoza, umar la umar cu dl. Florin Dobrescu, atesta, în opinia noastra, atasamentului dlui Bjoza fata de ideologia legionara. În prezent, dl Octavia Bjoza detine si calitatea de Subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor împotriva regimului comunist, institutie subordonata Guvernului României.

În acest context, MCA România considera ca, atunci când dl. Bjoza participa la evenimente publice, o face si în calitatea sa de reprezentant al Guvernului României, de demnitar. Aceasta situatie contrazice flagrant declaratiile politice referitoare la combaterea antisemitismului, negationismului si a fascismului.

Evenimentul legionar de la Muzeul de Istorie a Municipiului Bucuresti a fost organizat de catre Florin Dobrescu, secretar al Fundatiei „Ion Gavrila Ogoranuh si fost presedinte al Partidului Totul pentru Tara. Dl Dobrescu este un promotor vehement al ideologiei legionare, cunoscut din imaginile în care apare executând, cu zel, salutul nazist", se arata in comunicatul MCA Romania.

MCA România se alătură Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel în protestul față de comemorarea legionară de la Muzeul de Istorie a Municipiului București din data de 5 mai 2015.

Octav Bjoza a fost decorat de Klaus Iohannis cu cea mai inalta distinctie a tarii Steaua Romaniei, in decemrie 2014, aceasta fiind prima persoana decorata de actualul presedinte al Romaniei. Gestul lui Iohannis a fost criticat de MCA Romania la momentul respectiv din cauza apariţiilor publice ale lui Bjoza alaturi de membrii ai unui partid sustinator al Miscarii Legionare si al neo-nazismului.

Fostul detinut politic s-a declarat revoltat de opinia din decembrie exprimata de organizaţie. „Este revoltător! Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi niciodată antisemit. În temniţă am fost educat să nu privesc oamenii după etnie, culte sau politici. Eram doar luptător anticomunişti acolo, nu făceam deosebire care este legionar, ţărănist, cuzist sau că n-avea nicio culoare politică. Sunt împotriva oricăror extremisme, fie de stânga, fie de dreaptag, potrivit Adevarul.

In octombrie 2014, premierul Victor Ponta l-a numit pe Octav Bjoza subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989.