Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti a organizat, vineri, o serie de actiuni pentru a marca 70 de ani de la victoria in al Doilea Razboi Mondial, cu aceasta ocazie fiind oficiata o slujba religioasa si depuse coroane de flori la Cimitirul Ostasilor Sovietici din Herastrau, anunta Agerpres. In discursul sustinut la eveniment, ambasadorul rus in Romania, Oleg Malginov, a afirmat ca ziua victoriei in al Doilea Razboi Mondial este una dintre cele mai importante date din istoria moderna a lumii si aminteste de "cel mai devastator si cel mai sangeros masacru" din istorie. Printre cei prezenti la ceremonie s-au numarat presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor, senatorul Varujan Vosganian, deputatul Remus Cernea, fostul deputat Marcu Tudor si europarlamentarul Adrian Severin.

"Zeci de milioane de morti, sute de milioane de oameni oropsiti, rupti de locurile lor natale, sobele si camerele de gaz ale lagarelor de concentrare, victimelor Holocaustului, incercarile de a lua in sclavie si de a nimic intregi popoare europene - toate acestea sunt marturii a cat de departe poate ajunge ura, convingerea in superioritatea proprie", a declarat diplomatul rus.

El i-a evocat, in acest context, pe cei care au murit in razboi, dar si pe veteranii care inca mai traiesc si care "au luat parte la infrangerea fascismului, au pus capat hitlerismului".

Diplomatul rus a amintit de eforturile de identificare a militarilor sovietici cazuti in Romania in al Doilea Razboi Mondial si a multumit autoritatilor din tara noastra pentru sprijinul oferit in acest sens.

"Pe tot teritoriul Romaniei, atat in orase mari, cat si in cele mai mici si indepartate sate, exista si sunt prezervate cimitirele unde se odihnesc cei care au cazut in lupta contra fascismului. Acolo zac peste 80.000 de romani si peste 50.000 de soldati sovietici, printre care rusi si bielorusi, cazaci si ucraineni, azeri si armeni, turcmeni si georgieni, evrei si ceceni, oameni ai tuturor religiilor si ai tuturor nationalitatilor Uniunii Sovietice multinationale. Din pacate, mai sunt destule morminte unde zac osemintele soldatilor necunoscuti, dar prin eforturile comune ale istoricilor militari rusi si romani, ale exploratorilor, cu sprijinul Oficiului National pentru Cultul Eroilor, se desfasoara activitatea de cautare si pastrare a amintirii soldatilor acelui mare razboi", a spus Malginov.

Pe de alta parte, ambasadorul a sustinut ca in unele state criminalii nazisti sunt eroi nationali. "Injectia contra nazismului facuta acum 70 de ani isi pierde efectul in unele tari. Este dureros sa privim cat de usor, acum, in unele tari, se rescrie istoria, cum sunt albiti criminalii, cum li se pun monumente, cum sunt numiti eroi nationali cei care au fost judecati la Nurnberg. Datoria noastra fata de amintirea celor cazuti si fata de veteranii vii este sa depasim aceasta tendinta primejdioasa, sa o depasim impreuna, fara sa construim linii noi de ingradire, fara sa rupem victoria in a noastra si a altora", a subliniat Oleg Malginov.

Dincolo de momentul comemorativ de la Cimitirul Ostasilor Sovietici, Ambasada Rusiei a organizat o receptie de sarbatorire a Zilei Victoriei, la care au participat membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti, precum si personalitati, inclusiv din mediul politic, precum presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor, senatorul Varujan Vosganian, deputatul Remus Cernea, fostul deputat Marcu Tudor, europarlamentarul Adrian Severin.

In acest cadru, Ambasada Federatiei Ruse a decorat mai multi veterani rusi si romani, cu medalia aniversara "70 de ani de la victoria in Marele Razboi pentru Apararea Patriei". Printre ei, generalul Marin Dragnea, presedintele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi.