Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri proiectul de lege prin care primarilor si presedintilor consiliilor judetene li se acorda calitatea de reprezentanti ai comunelor, ai oraselor, municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, avand ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice, relateaza Agerpres. Modificarea se rasfrage si asupra activitatii Agentiei Nationale de Integritate care nu va mai avea baza sa ii acuze de incompatibilitate pe primarii si presedintii de CJ care fac parte din conducerea acestor asociatii.

Deputatii au adoptat proiectul de lege pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr.51/2006 si au respins cererea fostului presedinte Traian Basescu de reexaminare a acestui proiect, cu 227 de voturi pentru, 3 impotriva si 88 de abtineri.

Potrivit raportului Comisiei pentru industrii, prin aceasta lege, primarilor si presedintilor consiliilor judetene li se acorda calitatea de reprezentanti ai comunelor, ai oraselor, municipiilor si judetelor in adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara, avand ca obiect de activitate serviciile de utilitati publice.

Totodata, potrivit noii legi, primarii si presedintii consiliilor judetene isi pot delega, prin dispozitie, calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei.

In cererea de reexaminare, Traian Basescu sublinia ca potrivit legislatiei in vigoare (art.37 si 92 din Legea administratiei) se considera ca adoptarea acestui act normativ nu este oportuna, deoarece participarea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene in organele de conducere ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara amintite nu se justifica in mod obiectiv, intrucat solutia legislativa propusa ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilitatilor.

"Ca efect al noului text de lege, Agentia Nationala de Integritate nu ar mai putea constata incompatibilitatea primarilor sau a presedintilor consiliilor judetene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociatii. Se considera ca o asemenea optiune a legiuitorului diminueaza activitatea Agentiei Nationale de Integritate si vine in contradictie cu recomandarile cuprinse in Raportul Comisiei Europene catre Parlamentul European privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare, din anii 2013 si 2014, prin care se are in vedere consolidarea masurilor anticoruptie si de asigurare a integritatii", se arata in cererea de reexaminare.

Initiatorul proiectului de lege, deputatul PSD Marian Neacsu, a declarat la dezbaterea proiectului ca acesta vine sa reglementeze o situatie care "a dat nastere unor interpretari care s-au intors impotriva destul de multor alesi locali".

"Cine sa cunoasca, cine sa reprezinte mai bine comunitatea daca nu cei pe care comunitatea ii alege din patru in patru ani ca sa o conduca? Sper ca toti cei care s-au aflat sau au fost supusi, as spune eu, chiar abuzurilor in acest interval de timp datorita unor reglementari insuficiente si interpretative sa poata sa beneficieze de acum incolo de interpretarea legii, chiar si cei aflati in aceasta situatie de acum, pentru ca lucruri de genul celor care au dat nastere la astfel de posibilitati de a fi trimisi in judecata, de a li se face dosare pe zona de incompatibilitate sau de conflict de interese sa nu se mai poata intampla", a spus Neacsu.

Deputatii PNL au spus ca se vor abtine de la vot iar cei ai PSD, minoritatilor si UDMR, ca vor sustine adoptarea legii si respingerea cererii de reexaminare.

Proiectul de lege a fost adoptat si de Senat iar Camera Deputatilor este for decizional.