Conducerea Camerei Deputatilor a decis, luni, sanctionarea a patru deputati, Mircea Rosca (PNL), Florentin Gust (independent), Aurelian Popescu (independent) si Andrei Sava (PSD), care au absentat nemotivat de la Parlament in noiembrie si decembrie anul trecut, acestora urmand sa li se retina 1% din indemizatie pentru fiecare zi de absenta, transmite Mediafax.

Secretarul Camerei Nicuale Mircovici a facut aceste precizari, dupa sedinta Biroului Permanent, aratand ca a fost aprobata in acest sens o nota a secretarului general al Camerei Cristian Buican.

Ce spune regulamentul Camerei Deputatilor privind absentele:

Art. 143

"(1) Deputatii sunt obligati sa fie prezenti la lucrarile Camerei si sa se inscrie pe lista de prezenta, tinuta de unul dintre secretari.

(2) Deputatul care nu poate lua parte la sedinta din motive obiective va trebui sa informeze printr-o motivatie scrisa, avizata de liderul de grup, Biroul permanent, mentionand cauzele care il impiedica sa participe.

(3) Deputatului care nu isi poate motiva absenta i se retine din indemnizatia lunara, pentru fiecare zi de absenta, o suma de bani ce reprezinta a 21-a parte din indemnizatia lunara, la care se adauga diurna de deplasare."

"A fost aprobata o nota a secretarului general privind patru colegi deputati care au avut absente nemotivate si nu au facut demersuri pentru motivarea lor. E vorba despre Mircea Rosca, Florentin Gust, Aurelian Popescu si Andrei Sava. Biroul Permanent a stabilit retinerea pentru fiecare zi de absenta nemotivata a 1% din indemnizatia bruta a deputatului respectiv. Asta inseamna ca se vor retine pentru domnii in cauza 15, doua, una sau 5%, in functie de numarul de zile pe care le-au avut", a explicat Mircovici.

Potrivit notei secretarului general, Mircea Rosca a absentat nemotivat 15 zile, in 20, 24, 26 si 27 noiembrie si 2, 4, 8, 9, 10, 11, 15, 17, 19, 20 si 21 decembrie, Florentin Gust a lipsit nemotivat in 16 si 20 decembrie, Aurelian Popescu in 19 decembrie, iar Andrei Sava in 2, 4, 17, 19, 20 decembrie.

Deputatul PNL Mircea Rosca a fost arestat preventiv in 20 noiembrie 2014, dupa ce Camera a aprobat solicitarea DNA de incuviintarea arestarii preventive, apoi din 25 ianuarie a fost plasat in arest la domiciliu. In 14 aprilie, judecatorii instantei supreme au decis inlocuirea arestului la domiciliu cu masura controlului judiciar.