Marian Neacsu, liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor, a declarat miercuri, comentand respingerea de catre deputati a cererii DNA de retinere si arestare a deputatului PSD Ion Ochi, ca multi colegi au "o retinere" la adresa acestor solicitari venite din partea Justitie, acestia nefiind numai din partidul sau. Neacsu a explicat jurnalistilor ca el a votat in favoarea solicitarii DNA si ca in cadrul sedintei de grup parlamentar recomandarea a fost sa se voteze in acest sens.

Marian NeacsuFoto: AGERPRES

"Nu a fost un vot la fel de emotional ca in cazul domnului Borbely. Cred ca de data asta argumentele juridice pe care le-a prezentat domnul Ochi au reusit sa creeze acel nivel de emulatie suficient pentru ca o parte din colegi sa nu voteze. Eu am respectat punctul de vedere al Comisiei Juridice (Comisia Juridica a dat raport de aprobare a cererii - n.r.), pentru ca acolo sunt juristi care au avut acces la dosar. Opinez ca punctul lor de vedere reflecta mai degraba adevarul. raportul fiind de admitere, eu sunt un parlamentar din cei 380 ca de fiecare data am votat in favoarea solicitarii" a declarat el jurnalistilor.

Intrebat daca ar fi de acord ca votul la cererile Justitiei sa nu mai fie secret (in prezent este vot secret cu bile - n.r.) , Neacsu a precizat: "Este o problema de constiinta mai degraba decat de vizibilitate".

"Noi am avut in discutia sedintei de grup de luni aceasta tema, colegul nostru a venit a incercat sa ne explice argumente juridice. Am recomandat sa votam asa cum am convenit in decembrie si ianuarie in favoarea cererii procurorului general. A arunca anatema numai catre un singur grup parlamentar este facil. Aritmetica asta este destul de discutabila. Eu opinez ca au fost colegi din toate grupurile parlamentare, o buna parte dintre colegi din taote grupurile parlamentare au retineri cand este vorba de aceste categorii de voturi.

Sunt de acord ca parlamentul sa se pronunte si sa se exercite acest drept. Asupra motivelor de fond evident ca nu este problema noastra sa ne pronuntam. I-am recomandat luni colegilui meu sa mearga in instanta, sa isi dovedeasca nevinovatia acolo" a declarat Neacsu.

"Ati vazut ca in general umblu mult in sala si stau de vorba cu multi dintre colegii mei. eu nu am remarcat ca numai colegii mei din PSD au acea retinere; retinere fata de noianul asta de proceduri cred. In momentul in care au venit numai pentru un singur parlamentar au venit numai pentru un singur parlament sapte solicitari, este foarte posibil ca unora dintre colegi sa le fi ajuns acest lucru," a spus el, referindu-se la cele sase solicitari venite din partea justitiei pentru Elena Udrea, aprobate in urma unei sedinte care s-a incheiat dupa miezul noptii.

Deputatii au respins miercuri cererea Directiei Nationale Anticoruptie pentru retinerea si arestarea parlamentarului Ion Ochi, cu 108 voturi pentru si 152 impotriva.

In plen se aflau 276 de deputati prezenti, astfel ca pentru aprobarea cererii ar fi fost nevoie de 139 de voturi "pentru".

La finalul lunii ianuarie, presedintele PSD, deputatul Victor Ponta, a anuntat ca partidul sau va vota in favoarea tuturor cererilor venite din partea Justitiei, inclusiv cele de retinere si arestare.

"Pastram decizia pe care am luat-o deja aceea de a vota pentru orice solicitare a organelor de urmarire penala. pentru toatesolicitarile justitiei care inseamna urmarie penala, arestare preventiva", declara atunci Victor Ponta.

Mai mult, premierul a facut el insusi referire la aceasta decizie luata la reuniunea PSD de la Sinaia cand in Camera Deputatilor s-au votat cererile venite pe numele Elenei Udrea, cand a fost intrebat cum vor vota social-democratii, spunand: "Noi am adoptat o hotarare a grupurilor parlamentare, week-end-ul trecut la Sinaia, si vom vota de fiecare data pentru toate solicitarile care tin fie de fapte penale, fie de incompatibilitati".

La votul de miercuri, deputatul Victor Ponta a absentat.