Comisia juridica a Senatului a avizat propunerea Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania referitoare la orele de Religie in scoala. Propunerea avizata prevede ca elevii care vor sa faca aceasta disciplina trebuie sa depuna cerere de inscriere, iar schimbarea optiunii se face tot prin cerere scrisa, relateaza Mediafax. Amintim ca Parlamentul trebuie sa puna in acord Legea Educatiei cu decizia Curtii Constitutionale, potrivit careia elevii care vor sa faca Religie sunt cei care depun cerere de inscriere.

Religia in scoliFoto: Agerpres

Comisia juridica a Senatului a discutat astazi, 28 aprilie 2015, amendamentul Legii educatiei propus de catre Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania, scrie Mediafax. Ionut Corduneanu, vicarul administrativ al Patriarhiei Romane, a declarat in cadrul comisiei ca noua formulare respecta decizia Curtii Constitutionale.

Catalin Boboc, presedintele comisiei, a declarat ca "inscrierea elevului pentru a frecventa orele de Religie se face prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorului legal, iar schimbarea acestei optiuni se face tot prin cerere scrisa. Prin aceasta prevedere, ca schimbarea optiunii se poate face in scris, practic se introduce posibilitatea schimbarii optiunii, inclusiv renuntarea, se respecta drepturile si libertatile", relateaza agentia de presa citata.

La finalul amendamentului, se precizeaza ca "in cazul in care elevul nu frecventeaza orele de Religie, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina".

Reprezentantul Patriarhiei a fost de acord cu forma finala, iar membrii comisiei juridice au votat pozitiv in unanimitate textul care va fi propus plenului Senatului ca amendament la Legea educatiei.

  • Amintim ca judecatorii Curtii Constitutionale au decis in noiembrie 2014 ca Ora de Religie este Optionala pentru elevi si ca face Religia in scoala doar cine depune cerere de inscriere
  • Ministerul Educatiei a anuntat ca elevii care vor sa faca Religia la scoala in continuare in semestrul acesta pot sa depuna cerere de inscriere pana pe 6 martie. Nu trebuie sa depuna solicitare elevii care nu vor ora de Religie, pentru ca aceasta disciplina este optionala
  • Peste 90% dintre elevii prezenti in scoala au fost inscrisi de parinti sa faca in continuare Religie la scoala
  • Urmatorul pas este ca parlamentarii sa puna in acord legea educatiei cu decizia Curtii Constitutionale

Citeste si: