Purtatorul de cuvant al deputatilor PNL, Cristina Pocora, l-a acuzat joi pe premierul Victor Ponta ca a plagiat un text dintr-un proiect de lege, impreuna cu expunerea de motive, depus de liberali la Parlament anul trecut si pentru care guvernul condus de Ponta a dat aviz negativ.

  • Vezi cele doua texte comparate in documentele atasate si in articol

Liberalii au pus la dispozitie si "testul de plagiat" pentru a arata cat de mult seamana textul propus de executiv cu cel propus de PNL

"Am vrut sa va arat exact cum sta domnul Victor Ponta la testul de plagiat legislativ pentru ca vedem - Victor Ponta se descalifica pe zi ce trece atat prtin actiuni cat si prin vorbe. Aici am propunerea legislativa a PNL si proiectul de lege al guvernului privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice, am facut testul de plagiat. Se vede foarte limpede, aici este textul PNL care a primit punct de vedere negativ de la guvern, propunere legislativa depusa in iunie anul trecut, a fost acest punct de vedere undeva in luna spetembrie in luna noiembrie insa in plina campanie electorala guvernul a venit cu un proiect de lege.

Pe expunerea de motive se vede ca textul este copiat de guvern de pe textul PNL, semnatura Victor Viorel Ponta. Ceea ce nu a copiat domnul Ponta noi am specificat, am pus o nota de subsol si am zis, informatia aceasta ne-am luat-o de pe respectivul site, asta nu a mai vrut sa scrie domnul Ponta in expunerea de motive deci poti sa spui ca e dublu plagiat. Si as spune ca la testul de plagiat 99% expunerea de motive este copiata dupa expunerea de motive a PNL, luand textul de lege am spus 95% la testul plagiatului pentru ca a introdus guvernul 'republicata in Monitorul Oficial al Romaniei din data si prezenta lege intra in vigoare la data de 1 iulie 2015'", a declarat joi Cristina Pocora.

INITIATIVA LEGISLATIVA - plagiat

Expunere de Motive Plagiat

Gandul.info a relatat miercuri ca proiectul venit in Parlament sub semnatura lui Victor Ponta a trecut rapid, desi a fost depus cu cinci luni mai tarziu decat al PNL, iar pe 1 aprilie a fost promulgat de presedintele Iohannis.

Mai precis, cele doua proiecte au ajuns pe ordinea de zi a Senatului in aceeasi zi, insa doar cel al Guvernului a fost adoptat pe 15 decembrie. Proiectul PNL a fost amanat pana pe 25 februarie, cand a trecut si el de Senat.

Pe 11 martie 2015, legea propusa de guvern a fost adoptata de Camera Deputatilor, fiind deja promulgata si publicata in Monitorul Oficial, pe 2 aprilie.