Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 23 aprilie 2015, 10:50 Actualitate | Politic


Klaus Iohannis
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor pentru a include clarificari astfel incat sa se impuna obligatia incheierii unor astfel de polite, dar fara sa se "interfereze" cu piata asigurarilor de locuinte.

Seful statului spune ca in lege exista unele contradictii si ca aceasta va ingradi dreptul la asigurarea tocmai pentru cele mai vulnerabile proprietati. De asemenea, in cererea de reexaminare se spune ca proiectul a fost amendat, "in mod semnificativ, de Camera Deputatilor" si astfel ar contraveni jurisprudentei constante a Curtii Constitutionale, potrivit careia legea este un act ce trebuie adoptat de Parlament, in conformitate cu principiul bicameralismului

Argumentele Presedintiei din cererea de reexaminare: 

"Prin Art. I pct. 7 din legea transmisa la promulgare - Art. 9 alin. (1 indice 2) din Legea nr. 260/2008 - se prevede posibilitatea PAID (Pool de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale) ca, in cazuri bine determinate, fara ca acestea sa fie definite, sa conditioneze incheierea politei PAD de efectuarea unei inspectii de risc a locuintei ce va face obiectul asigurarii obligatorii. Aceasta prevedere este insa in contradictie cu actualele dispozitii ale Art. 3 alin. (6) din Legea nr. 260/2008 (care nu au fost modificate prin legea transmisa la promulgare), ce exclud expres din sfera de aplicare a legii "locuintele situate in cladirile expertizate tehnic in conditiile legii de catre experti tehnici atestati si incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic (...)".


Avand in vedere prevederile Art. 3 alin. (6) al Legii 260/2008, conform caruia locuintele incadrate in clasa I de risc seismic nu pot fi asigurate impotriva dezastrelor naturale in baza unei polite de asigurare obligatorie PAD pana la data receptiei lucrarilor de consolidare a cladirilor, si prevederile Art. 3 alin. (9) - nou introdus -, care impun o restrictie referitoare la incheierea asigurarilor facultative de catre societatile de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa, apreciem ca promulgarea legii va conduce, tocmai pentru cele mai vulnerabile proprietati, la ingradirea dreptului proprietarilor de a-si proteja imobilele, punandu-i in imposibilitatea de a incheia orice fel de asigurare a locuintei. 

In ceea ce priveste posibilitatile concrete de functionare a mecanismului propus de legiuitor si avand in vedere prevederile Art. 3 alin. (9), care transfera controlul obligatiei de a incheia o polita de asigurare obligatorie in sarcina societatilor de asigurari, atragem atentia si asupra necesitatii ca statul sa utilizeze inclusiv propria capacitate administrativa in acest sens. 

Art. II din legea transmisa spre promulgare prevede ca obligatia prevazuta la Art. 3 alin. (9) se aplica si asigurarilor facultative multianuale existente la data intrarii in vigoare a legii, incepand cu prima aniversare anuala. In legatura cu aceste dispozitii, care vizeaza raporturile contractuale deja existente privind asigurarea locuintelor achizitionate prin credit ipotecar si, in general, a asigurarilor facultative multianuale, consideram ca implementarea prevederilor acestui articol trebuie sa se realizeze cat mai riguros juridic, pentru a nu impune costuri suplimentare, cu implicatii prohibitive, atat asiguratilor cat si asiguratorilor. 

Totodata, consideram ca aceste prevederi pot avea drept consecinta afectarea raporturile dintre partile contractului de asigurare si, de asemenea, pot conduce si la perturbarea activitatii din domeniul asigurarilor. In consecinta, apreciem ca aspectele procedurale care vizeaza posibilitatea de imbunatatire a starii de fapt ar trebui abordate cu un plus de atentie, astfel incat respectarea obligativitatii de a incheia o polita de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale (PAD) sa nu interfereze cu principiile bunei functionari a pietei asigurarilor de locuinte. 

In ceea ce priveste procedura de legiferare, semnalam ca fata de forma adoptata de Senat, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor a fost amendata, in mod semnificativ, de Camera Deputatilor. Din aceasta perspectiva, consideram ca legea, in forma transmisa la promulgare, fiind adoptata numai de catre Camera Deputatilor, nu respecta procedura parlamentara de adoptare a legilor si contravine jurisprudentei constante a Curtii Constitutionale, potrivit careia legea este un act ce trebuie adoptat de Parlament, in conformitate cu principiul bicameralismului, consacrat de prevederilor Art. 61 alin. (2) din Constitutie."Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7201 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  o propunere (Joi, 23 aprilie 2015, 11:45)

  carmen [anonim]

  Mi-am reinnoit polita de asigurare a locuintei la OMNIASIG, si am fost obligata sa platesc integral polita statului, 20 euro, fie ca vreau sau nu. Asigurarea pentru apartament +bunuri este aproape 85000euro la care se adauga cei 20 euro. Pana acum se luau din rata anuala. Si asa era un furt, dar acum sunt evidentiat separat si iar platim pentru binele tuturor. Acest colectivism primitiv, nu face decat sa ii determine pe oameni sa nu-si asume nici o responsabilitate, nici macar pentru casa proprie.!!!
  Majortitatea nu-si fac asigurare pe locuinta si noi, ceilalti, platim de doua ori, ca dubla impunere!!!
  Domnule presedinte , aveti juristi puneti-i sa analizeze si acest aspect, poate cititi si aceste randuri.
 • +3 (3 voturi)    
  Comisia buget finante e varza (Joi, 23 aprilie 2015, 12:23)

  Hanscecantalamitraliera [anonim]

  Duduia Andreea nu stiu cum din comisie..e varza..camera deputatilor ..e condusa de Mihai Viteazu....lacatush de Craiova
 • +5 (5 voturi)    
  ilegali (Joi, 23 aprilie 2015, 13:09)

  unul [anonim]

  asigurarea e ilegala -punct ce atatea interpretari -nu ma poate obliga nimeni sa ma asigur, sa ingras conturile unor firme private exact cum e un upoliticieni cata spaga luati?pentru legea asta mizerabila?
 • +1 (3 voturi)    
  De asteptat (Joi, 23 aprilie 2015, 13:50)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Era de asteptat. O noua lege proasta facuta de un parlament incompetent alcatuit doar din gasti puse pe jefuit sau sa isi acorde privilegii peste privilegii. PARLAMENTUL ROMANEI = RUSINEA TARII. Hoti care se apara intre ei.
 • +1 (1 vot)    
  Asigurarea obligatorie a unui bun (Joi, 23 aprilie 2015, 15:04)

  hsl [utilizator]

  încalcă dreptul proprietarului de a dispune liber de acel bun.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by