Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri cu 294 voturi "pentru", unul "impotriva" si 6 abtineri propunerea legislativa privind proclamarea zilei de 10 Mai sarbatoare nationala, informeaza Agerpres.

Potrivit raportului Comisiei pentru munca, proiectul legislativ are ca obiect de reglementare consacrarea zilei de 10 Mai ca sarbatoare nationala. Totodata, se propune instituirea in sarcina autoritatilor centrale si locale a obligatiei de a organiza manifestari prilejuite de sarbatorirea acestei zile, in limita alocatiilor bugetare aprobate.

"Sunt momente in istoria unei tari care sunt dincolo de patimi politice, dincolo de ideologii, ele fiind momente care construiesc o patrie comuna. 10 Mai este unul din aceste momente", a spus, in cadrul dezbaterilor, liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian.

In expunerea de motive, initiatorul proiectului, senatorul PNL Puiu Hasotti, a precizat ca la data de 10 Mai sunt trei momente istorice diferite: inceputul domniei lui Carol 1, independenta de stat si incoronarea primului rege al tarii, toate trei legate indisolubil de institutia monarhiei.

Proiectul de lege a fost respins de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional pentru acesta.