Plenul Senatului a adoptat miercuri, cu 105 voturi pentru si doua impotriva, cererea de reexaminare pe care presedintele Klaus Iohannis a inaintat-o Parlamentului cu privire la propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, obiectiile presedintelui fiind adoptate ca amendamente in raportul Comisie Speciale de cod electoral. Cererea de reexaminare va merge acum la Camera Deputatilor.

Unul dintre aceste amendamente spune ca partidele contracta imprumuturi in bani numai prin acte autentice notariale, sub sanctiunea nulitatii absolute, insotite de documente de predare-primire, in contract prevazandu-se modul si termenul de restituire al acestora, iar termenul de restituire nu poate fi mai mare de trei ani.

Un alt amenament prevede ca restiturirea imprumuturilor in bani se poate face numai prin virament bancar. Imprumuturile care nu sunt resituite in termenul prevazut de lege se consituie in donatii.

A mai fost adoptata si o completare referitoare la donatiile in bani pentru achizitionarea de cladiri pentru sediu de partid, asa incat partidul are obligatia de a indeplini aceasta sarcina de achizitionare in termenul prevazut in contractul de donatie care nu poate depasi doi ani.

Presedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului, in data de 10 aprilie, reexaminarea legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale "atat sub aspectul concordantei cu principiile si normele constitutionale referitoare la partidele politice, cat si sub aspectul claritatii normelor juridice".