Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat marti, dupa o sedinta a Biroului Permanent organizata spontan, ca acest for a decis sa insarcineze comisia juridica cu redactarea hotararii privind votul dat de plen pe cererea DNA de arestare a lui Dan Sova, din 25 martie, pe care a solicitat-o Curtea Constitutionala. Continua astfel saga, dupa ce chiar ieri plenul a respins un proiect de hotarare propus tot in urma unei sedinte a Biroului Permanent si tot ieri s-a redactat o hotarare, datata 25 martie, pe care presedintele Senatului ar fi urmat sa o semneze si sa o trimita la Monitorul Oficial. Culmea este ca acum Comisia Juridica a votat, dupa o sedinta tensionata intre liberali si social-democrati, exact aceasta hotarare, iar acum hotararea va ajunge tot la Biroul Permanent, cel care va decide daca mai merge in plen sau este semnata de presedintele Senatului si trimisa la Monitorul Oficial.

Dan Sova in SenatFoto: Agerpres

Sedinta Comisiei Juridice a fost una cu scantei. Presedintele PNL Catalin Boboc si membrii liberali au dorit sa propuna un proiect de hotarare care interpreta votul din 25 martie in baza legilor in vigoare azi, adica un proiect care arata ca pe 25 martie s-a incuviintat, de fapt, cererea DNA de arestare preventiva.

Ulterior, aceasta propunere a fost respinsa cu 5 voturi pentru la 6 impotriva de membrii Comisiei.

Membrii social-democrati s-au opus, senatorul Ioan Chelaru insistand asupra faptului ca nu trebuie o hotarare prin care se interpreteaza votul, ci una care il atesta. Acesta a explicat ca nu se poate redacta o hotarare "cu ceea ce propunem noi", completand: "Curtea ne-a bagat intr-o fundatura din care nu putem iesi, nu stiu daca a realizat."

Astfel ca senatorul Ovidiu Dontu, vicepresedinte al Comisei, a propus sa se voteze textul hotararii care a fost adus ieri in plen de senatorul PSD Serban Nicolae, cea care a reprezentat ieri o alternativa a hotararii ce a picat la vot in plen.

Click aici pentru a vedea acest text fotografiat.

Acest text a fost suspus la vot si aprobat, cu sase voturi "pentru" (cei cinci membri PSD si un membru UDMR) si cinci "impotriva" (toti membri PNL).

Aceasta hotarare va merge acum la Biroul Permanent ce se va intruni maine (miercuri) dimineata. Aici se poate decide daca este semnat de presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu sau trimis in plen.

In aceasta hotarare se spune ca Senatul adopta:

"Articol unic - Constata ca nu au fost intrunite conditiile cerute de art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva a domnului senatorul Sova Dan-Coman."

De mentionat ca aceastahotarare este datata 25 martie.

Ca o concluzie, fata de stadiul in care aceasta chestiune se afla ieri, cand parea ca s-a incheiat, singura diferenta este ca acum documentul pe care trebuia sa il semneze presedintele Senatului a trecut si prin Comisia Juridica.

Potrivit lui Marinica Dinca, inclusiv Tariceanu a votat ieri in plen impotriva propunerii de hotarare care iesise din Biroul Permanent. "Eu cred ca astazi Biroul Permanent l-a ajutat inca o data (pe Tariceanu) sa nu respecte votul de ieri. Daca ne uitam pe votul de ieri constatam ca inclusiv presedintele Senatului a votat impotriva proiectului care a fost propus de Biroul Permanent si si-a asumat inclusiv prin votul sau redactarea hotararii. Biroul Permanent a luat astazi o decizie contrara votului dat ieri in plenul Senatului. De ce spunem ca trebuie sa isi asume presedintele Senatului? pentru ca asa prevede in regulament atributiile presedintelui senatului", a spus Dinca.

***

Dupa sedinta Biroului Permanent de marti, presedintele comisiei juridice, Catalin Boboc (PNL), a declarat ca numai plenul decide prin vot asupra hotararilor Senatului si ca nu s-ar putea pronunta comisia.

"Comisia Juridica va trebui sa raspunda intr-un fel sau altul. un lucru este foarte clar, comisia juridica poate face propuneri, proiect de hotarari, rapoarte. Asupra hotararilor senatului se pronunta doar plenul. Adica plenul este singurul competent pentur a se pronunta. Cu alte cuvinte, eu o sa iau in discutie in sedinta comisiei.

Ieri plenul Senatului a respins acea forma, poate avea si o alta forma. Eu am sa propun un proiect de hotarare catre plenul Senatului prin care vom constata ca au fost indeplinite conditiile (pentru incuviintarea arestarii - n.r.)", a declarat presedintele comisiei juridice.

Boboc a mai spus ca in acest caz a fost vorba de o "lipsa de curaj in asumarea unei greseli. Cred ca in primul rand greseala apartine staff-ului care nu l-a informat corect pe presedintele Senatului, dar si presedintele Senatului trebuia sa vegheze la buna desfasurare".

"Este neregulmanetar ce s-a intampla in Biroul Permanent", a mai spus el, raspunzand unei intrebari.

Urmeaza ca in sedinta comisiei juridice sa se decida o forma a hotararii care sa se voteze. Nu se stie deocamdata daca aceasta va ajunge si in plenul Senatului.

Tariceanu a insistat ca trebuie respectata interpretarea Curtii Constitutionale, aceea ca pe 25 martie s-a luat o decizie si ca aceasta trebuie redactata.

"Am organizat o sedinta a Biroului Permanent inaintea inceperii sedintei de plen pentru a putea sa lamurim o problema care este de natura exclusiv tehnico-juridica as numi-o si nicidecum una politica. Senatul, prin decizia CCR, este obligat sa redacteze o Hotarare care sa ateste rezultatul votului din 25 martie. Dincolo de opiniile juridice si politice, asa cum am constatat azi in sedinta BP din partea PNL, trebuie sa respectam intocmai decizia CCR, deci de a redacta Hotararea. De altfel, in decizia CCR se spune foarte clar ca in data de 25 martie s-a luat o decizie, ceea ce urmeaza in momentul de fata este numai sa redactam Hotararea in asa fel incat documentul, prin publicarea in Monitorul Oficial (MO), sa capete forta juridica. De aceea, in BP s-a votat si s-a luat decizia sa insarcineze Comisia juridica cu redactarea textului acestei semnaturi care urmeaza sa reprezinte materializarea deciziei CCR, pe care urmeaza sa o publicam in MO" a declarat Tariceanu.

Intrebat cine isi va asuma aceasta decizie si daca o va semna, Tariceanu a raspuns: "Atentie, hotararile sunt ale Senatului. Hotararea a fost votul pe care l-a dat. Ma lovesc de aceeasi problema - sunt anumite voci care cred ca presedintele Senatului isi asuma anumite decizii. Presedintele Senatului formalizeaza anumite decizii, nu ia hotarari in nume propriu".

Ce spune Curtea Constiutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat vineri motivarea deciziei din 8 aprilie privind conflictul juridic de natura constitutionala, cand CCR a decis ca Senatul trebuie sa redacteze o hotarare in cazul votului din 25 martie privind cererea DNA de retinere si arestare preventiva a senatorului Dan Sova. Senatul nu redactase pana acum respectiva hotarare, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu afirmand ca asteapta motivarea Curtii Constitutionale.

"Curtea constata ca refuzul Senatului de a redacta si publica hotararea adoptata in sedinta Plenului din 25 martie 2015 echivaleaza cu neindeplinirea unei obligatii constitutionale, legale si regulamentare, care angajeaza aceasta autoritate publica intr-un conflict juridic de natura constitutionala cu autoritatea care a solicitat incuviintarea arestarii unui senator, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin intermediul ministrului justitiei", se arata in motivarea Curtii.

Pe 8 aprilie Curtea Constitutionala, sesizata de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a admis existenta unui conflict de natura juridica intre Ministerul Public - Parchetul de pe Langa Inalta Curte si Senat, "declansat de refuzul Senatului de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in plen" in cazul cererii privind arestarea preventiva a senatorului Dan Sova.

Ca urmare a deciziei CCR, Senatul are obligatia de a redacta hotararea, de a comunica hotararea si de a o publica in Monitorul Oficial. Decizia CCR in cazul sesizarii de catre CSM a fost luata cu majoritate de voturi.

Intrebat daca este la latitudinea Senatului sa decida in baza carei legi - Constitutie, Regulament sau Statutul senatorilor si deputatilor - a fost luata respectiva hotarare, Zegrean a precizat: "Da, este la latitudinea lor si mai mult decat atat, acea hotarare va putea fi atacata la CCR de cei care vor considera ca este nelegala sau neconstitutionala".

PNL a anuntat in acest context ca va ataca la CCR aceasta hotarare, atunci cand va fi publicata in Monitorul Oficial.

Votul in cazul lui Dan Sova:

Dan Sova a scapat de arestarea preventiva pe 25 martie deoarece in Senat nu s-a intrunit numarul necesar de voturi in favoarea solicitarii DNA. Din 151 de voturi exprimate, 79 voturi au fost "pentru", "contra" 67 si 5 voturi anulate, fara a se intruni majoritatea necesara de 85 de optiuni "pentru".

Potrivit regulamentului Senatului aflat in vigoare la acea vreme (art. 173 care a facut obiectul sesizarii senatorilor PNL), hotararile Senatului se aprobau doar daca sunt votate de majoritatea senatorilor, nu de majoritatea senatorilor prezenti la sedinta. Regulamentul a fost modificat saptamana urmatoare acestui vot.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut in mai multe randuri, inclusiv intr-o declaratie politica transmisa la cateva zile dupa controversatul vot, ca parlamentul nu a publicat niciodata in Monitorul Oficial o hotarare de neadoptare a unui proiect de lege.

"Parlamentul adopta legi, hotarari si motiuni. Dupa adoptare, acestea sunt publicate in Monitorul Oficial. Ceea ce nu se adopta, nu exista si deci nu se publica. Niciodata Parlamentul nu a publicat in MO o hotarare pentru ca nu s-a adoptat un proiect de lege sau o hotarare. Daca un proiect lege sau o initiativa este respinsa definitiv, proiectul nu mai este inaintat la promulgare si desigur nici nu poate fi contestat la CCR", a sustinut el.

Acelasi lucru a fost sustinut si de senatorul Serban Nicolae la sedinta CCR, unde a fost desmenat sa reprezinta Senatul. "Senatul adopta legi, hotarari si motiuni, nu resping. De altfel, nici la respingerea unei legi, a unei motiuni, nu exista o hotarare de respingere. Nu poti sa produci efecte printr-un act care nu exista. Nu a existat nici la Adrian Nastase, nici la Laszlo Borbely un act juridic redactat si publicat in Monitorul Oficial, prin care Camera sa respinga o solicitare", a mai spus Nicolae,

In plus, marti, cu o zi inainte de discutarea de catre CCR a acestor sesizari, plenul reunit al celor doua camere ale parlamentului a adoptat schimbarea legii statutului deputatilor si senatorilor, punand-o in acord cu Constitutia..