Ideea unei majorari a varstei de pensionare, neschimbata de 80 de ani, pare sa castige teren la Kremlin, scrie AFP, care noteaza insa ca Vladimir Putin nu se grabeste sa ia o decizie, avand in vedere ca subiectul este puternic nepopular.

HotNews.roFoto: Hotnews

55 de ani pentru femei, 60 de ani pentru barbati: fixate in 1932, aceste praguri nu au fost modificate de atunci, rezistand la liberalizarea economica din ultimii 25 de ani. Pana la 30% dintre rusi pot iesi la pensie mai repede, gratie regimurilor speciale de care beneficiaza numeroase categorii.

Imbatranirea populatiei, o consecinta a crizei demografice post-sovietice din care tara nu a reusit inca sa iasa, a condus sistemul la un deficit tot mai greu de sustinut si de mai multi ani economistii trag semnale de alarma.

Ministrul de Finante, Anton Siluanov, care cauta in prezent toate economiile posibile pentru a limita efectele crizei asupra bugetului, a facut apel recent la o decizie "de urgenta". Iar Vladimir Putin, care a respins pana in prezent aceasta ipoteza, nu mai pare atat de ferm.

Intrebat saptamana trecuta despre acest subiect, el a notat cresterea sperantei de viata, de la un nivel minim in anii post-sovietici la 71 de ani si jumatate, in prezent.

Presedintele a subliniat de asemenea ca sarcina asupra bugetului s-a dublat din 2008 si va ajunge anul viitor la 2.700 miliarde ruble, aproape 50 de miliarde de euro. "Reprezinta 3% din produsul intern brut!", a subliniat el.

"Suntem noi pregatiti sa ridicam, deodata si brusc, varsta de pensionare? Consider ca nu", a spus Putin. "Pentru ca, desi speranta de viata creste, ea ramane la 65 de ani si jumatate pentru barbati: daca fixam varsta de pensionare la 65 de ani, asta inseamna ca, odata ce ai terminat munca, pleci in sicriu".

Indepartand insa orice decizie "imediata si brusca", Vladimir Putin "nu exclude ca acest lucru sa fie posibil pentru generatiile viitoare, de o maniera progresiva", a decriptat ulterior purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov.

Potrivit unui sondaj publicat recent de Levada, peste 80% din populatie se opune majorarii cu cinci ani a varstei de pensionare.

Politologul Nikolai Petrov, de la Inalta Scoala de Economie din Moscova, declaratiile presedintelui tin de o "regie: liberalii propun majorarea varstei de pensionar iar Putin, care are grija de popor, nu considera necesar sa o faca acum".

"Este clar ca nicio decizie nu va fi luata in viitorul apropiat iar dupa aceea se va intra in perioada electorala" in vederea alegerilor prezidentiale din 2018, a explicat acesta.