Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va participa, luni, la reuniunea ministrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe - CAE), care se va desfasura la Luxemburg, informeaza un comunicat al MAE transmis duminica si citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, discutiile ministrilor de externe se vor concentra pe relatiile Uniunii Europene cu statele din America Latina si Caraibi, inclusiv in perspectiva pregatirii summit-ului UE-CELAC (Comunitatea statelor din America Latina si Caraibi), care se va desfasura la Bruxelles, la 10-11 iunie 2015. In acest context, vor fi abordate si relatiile UE-Cuba si va fi reafirmat sprijinul politic pentru guvernul columbian, salutand progresele recente inregistrate in cadrul procesului de pace.

Totodata, vor fi analizate optiuni de actiune a UE in sprijinirea eforturilor internationale de solutionare a crizei din Libia si va avea loc un schimb de opinii privind evolutiile din Yemen si impactul acestora asupra securitatii regionale.

De asemenea, va fi salutat acordul din 2 aprilie 2015, de la Lausanne, si implicatiile acestuia asupra parametrilor Planului Comun de Actiune in dosarul nuclear iranian.

"In marja CAE, ministrul Bogdan Aurescu va participa la reuniunile Grupului de prieteni ai Georgiei, respectiv a Grupului de prieteni ai Bosniei si Hertegovina, precum si la reuniunea ministeriala a Parteneriatului Estic (PaE), care va prilejui un schimb amplu de opinii cu omologii din statele partenere PaE in pregatirea summit-ului Parteneriatului Estic, care se va desfasura la Riga, la 21-22 mai 2015", se mai arata in comunicat.